Tjejer har blivit smygfotade på badlektionern – men måste fortsätta bada ihop med killarna. Foto: TT.

Lärarens tips för att undvika smygfoto: ”Hoppa i bassängen snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

En högstadietjej på friskolan Prolympia i Umeå blev smygfotograferad vid förra årets simlektion. I flera månader har tjejerna tryckt på om att de inte längre vill ha gemensam badundervisning med killarna. Trots långa diskussioner och gråtande elever har skolledningen bestämt att det inte blir någon könsuppdelning.

Högstadietjejerna påpekade redan i höstas att de inte ville ha simlektioner tillsammans med killarna i klassen längre. De har känt sig otrygga efter förra årets incident. När SVT Nyheter Västerbotten var i kontakt med skolans rektor tidigare i veckan sa han att han såg allvarligt på att elever känner sig otrygga och att skolledningen ville lyssna på elevernas önskemål.

Men under torsdagen fick eleverna information om att badundervisningen inte kommer att delas upp mellan könen.

– Så kan man inte göra, vi kan inte generalisera att alla tjejer är av samma åsikt, vissa kanske tycker att det är roligt att ha simlektion tillsammans med killarna, säger rektor Håkan Rodling.

Han vittnar om att ämnet har rört upp många känslor.

LÄS MER: Rädda för att bli smygfotade – vill inte bada med killarna

Eleverna besvikna på rektorn

Eleverna påpekade vid torsdagens möte mellan elever, rektor och lärare att de känner sig så otrygga och rädda för att bli smygfotograferade och få kränkande kommentarer av killarna då de visar sig i badkläder att de inte kommer att vilja delta på lektionen nästa vecka.

Mötet spårade enligt eleverna ur, det pågick i två-tre timmar och tjejer grät öppet då de inte kände att rektorn tog det de sa på allvar.

– Rektorn och idrottslärarens förslag var att fler vuxna ska närvara vid simlektionen och att mobiler ska samlas in inför lektionen. Idrottsläraren sa att vi får skynda oss att hoppa i bassängen för att inte behöva visa våra kroppar, säger en tjej som SVT Nyheter Västerbotten pratat med.

– Rektorn säger att han vill ha långsiktiga lösningar, men vad spelar det för roll för oss, vi känner oss otrygga nu och sedan kommer vi ju inte att gå på skolan något mer, säger tjejen.

När SVT frågar rektor Håkan Rodling om lärarens uppmaning att hoppa i bassängen för att slippa visa sina kroppar så är det ingen uppmaning han känner till eller står bakom.

– Det är inget jag känner till. Verkligen inte, säger han.

”Alla blir inte alltid nöjda”

När SVT Nyheter talar med Håkan Rodling vid lunchtid på fredagen säger han att det är viktigt att alla elever känner sig trygga, men att skolan beslutat att inte dela upp badundervisningen mellan könen.

– Vi tycker att det går mot skolans styrdokument. Vi ska jobba bort könsnormerna och oavsett vad vi beslutar kommer inte alla att bli nöjda. Vi kommer inte att separera på undervisningen.

Tycker du då att ni har lyssnat på eleverna då de säger att de inte känner sig trygga?

– Det kanske finns viss anledning att dela upp vissa klasser. Men vi kan säkra tryggheten på andra sätt med till exempel mer vuxennärvaro. Även om det är fredag nu och badundervisningen drar igång på måndag så kanske vi inte har bestämt allt ännu. Inställningen är att vi kommer att ha bad till veckan, resten löser vi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.