Lögdeå gör nytt försök med friskola

Publicerad

Nu ansöker Lögdeåfriskola ekonomiska förening återigen om att få starta en f-6-skola i Lögdeå. Förra ansökan nekades av Skolinspektionen.

Ambitionen är att starta skolan höstterminen 2016. Till grund för avslaget förra gången, låg bland annat oklarheter kring tillgången till den tidigare kommunala skolans lokal. Föreningen hade för avsikt att köpa den gamla skolan för en krona, men Nordmalings kommun vill sälja lokalerna för marknadsvärdet på 2,7 miljoner.

Problem för kommunala skolan

Skolinspektionen bedömde liksom Nordmalings kommun, att en friskola skulle få ”påtagliga negativa följder”, exempelvis skulle elevunderlaget i den kommunala skolan påverkas, och verksamheten skulle inte kunna bedrivas effektivt.

I årets ansökan har skolan istället ansökt mot bakgrund av att man ska hyra lokalerna av kommunen för 600 000 kronor per år, och har också skickat in en ritning över lokalen.

Väntar på yttrande

Enligt Carin Clevesjö, som utreder ärendet på Skolinspektionen, ska myndigheten väga in nya yttranden från Nordmalings kommun i frågan. Skolinspektionen kommer sedan att göra en egen bedömning av ansökan, bland annat utifrån det underlag som skickats in, och prognoser för elevunderlaget.

Västerbottensnytt har sökt företrädare för Lögdeå friskola ekonomisk förening för en kommentar, men hittills utan framgång.

Politisk vilja finns

Efter valet i höstas förlorade Socialdemokraterna i kommunen makten. Det var också de som låg bakom beslutet att lägga ner byskolorna. Den nya borgerliga majoriteten ställer sig positiv till en friskola.

– Vi har ställt oss positiva till friskolan, vi väntar på att få yttra oss, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunalråd i Nordmaling.

Kommunen kommer att bifoga prognoser och elevunderlag i sitt yttrande, och även om det inte skiljer sig så mycket från tidigare, handlar det om vad kommunledningen har för politisk ambition, säger hon.

– Det handlar om vilken attityd man har. Som vi ser det nu är det för trångt i Nordmaling, och konstig fördelning av eleverna. Till hösten blir det ännu trängre, och vi ser att det finns ett utrymme, säger Jakobsson.

I slutänden är det Skolinspektionen som fattar beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.