• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Arkiv Foto: Maria Pettersson

Lockar sjuksyrror med höjd bonus

Uppdaterad
Publicerad

Upp till 15 000 kronor extra i veckan till de sjuksköterskor som kan tänka sig jobba extra under semestern – så tänker landstinget lösa sommarbemanningen under 2016.

I sommar väntar stora nedskärningar inom vården, något som kan komma att påverka bemanningen på länets sjukhus och hälsocentraler. Landstinget kommer att ha ungefär 70 procent av de ordinarie vårdplatserna öppna under sommaren.  

– Det innebär att vi har 20 färre platser än i fjol. Jag tror inte att det kommer att visa sig så mycket, men allt beror på hur vädret blir och vilka olyckor som sker. Det är på gränsen till vad vi tycker är okej, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg.

Extra slant om de väntar

Landstinget går nu ut med en bonus till alla dem som kan tänka sig att förflytta semesterperioden till en tid då trycket inte är som högst.

– Sommaren är indelad i olika veckor, några veckor i juli är som är mest attraktiva för semester, därför går vi ut med en bonus precis som tidigare år, säger Ann-Christin Sundberg.

Förra sommaren erbjöds 12 000 kronor per vecka till alla de sjuksköterskor som kunde tänka sig att arbeta under semesterperioden. I år blir bonusen bli ännu högre.

Baseras på erfarenhet

Förra året låg bonusen på 12 000, varför har ni höjt den?

– I år är bonusen baserad på lönen, specialistkunskap och erfarenhet till skillnad från förra året då det var lika för alla. Nu är bonusen högsta och längsta tak både sänkt och höjd.

Vad kommer bonusen att ligga på i år?

– Mellan 10-15 000 kronor, beroende på person.

Svårt att hitta vikarier

Skälet till bonusen är att fler ska vilja jobba under den period som är svårast för landstinget att hitta vikarier till.

– Vi behöver många under en begränsad period och det finns inga vikarier att tillgå, därför gör vi såhär.

Neddragningen av vårdplatser i länet påbörjas vecka 23-24.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.