Politiker i protest – lämnar tomma stolar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med en storregion i Norrland har stött på nya problem. Nu väljer flera partier att hoppa av.

I dag väntas den så kallade indelningskommittén lägga fram sitt förslag på en storregion i Norrland. Det handlar om att de fyra nordligaste länen ska bli ett och samarbeta kring bland annat sjukvård och kollektivtrafik.

Planerna på ett Stornorrland har fått kritik, bland annat för att medborgarna inte fått vara med och tycka till. Trots det har arbetet dragit i gång för att förbereda regionen.

Storregion

Flera arbetsgrupper

En styrgrupp med 27 politiker ska leda arbetet och det har beslutats om fyra arbetsgrupper där 21 politiker ska sitta, fem från varje landsting plus en ordförande. Arbetsgrupperna har fyra olika områden: kommunalt samarbete, regional utveckling, infrastruktur och kultur och kollektivtrafik.

I höst ska de börja jobba på allvar, men redan nu står det klart att flera platser kommer att gapa tomma, eftersom flera partier vägrar att vara med. En av dem är Moderaterna i Region Jämtland/Härjedalen.

– Det vore konstigt att skicka folk till arbetsgrupper när inte riksdagen fattat något beslut än. Om riksdagen säger nej har vi bränt flera miljoner och lagt ner arbete i onödan, säger Christer Siwertsson (M).

Men ni förlorar ju inflytande i processen?

– Men saker och ting måste ske i rätt ordning. När riksdagen fattat beslut kommer vi att sitta med, säger Christer Siwertsson (M).

”Tror inte på konceptet”

I Jämtland/Härjedalen resonerar även Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna på samma sätt.

– Vi tror inte på konceptet och att då sätta sig i grupper och diskutera känns inte bra. Vi kommer att jobba fullt ut för att det inte ska bli ett Stornorrland, säger Elin Lemon (C).

Från Västernorrland kommer inga moderater att delta i arbetet, det gör inte heller Moderaterna i Norrbotten eller Norrbottens sjukvårdsparti.

– Vi går inte in i en stor förändring utan beslut från riksdagen, säger Per Wahlberg (M) i Västernorrland.

– Det här är att kasta skattepengar i sjön innan vi vet om en majoritet i riksdagen vill ha en storregion, säger Mattias Karlsson (M) i Norrbotten.

Vill forma från början

Men i Västerbotten resonerar Moderaterna annorlunda.

– Vi vill vara med och forma den nya storregionen från början. Riksdagsbeslutet kan komma sent och då är arbetet i grupperna redan slutfört, säger Nicklas Sandström (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet