Thord Dahlberg, GVA-chef iklädd varseljlacka samt dunkar från vattenläckan i påskas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter påskkaoset i fjällen – se hur vattenläckorna i Borgfjäll påverkar kommunen: ”Nu kan taxorna höjas” Foto: SVT

Tvingades köra en miljon liter vatten till fjälls – VA-taxan kan höjas efter vattenläckorna i Borgafjäll

Uppdaterad
Publicerad

Under påsken 2023 sinade vattnet i Borgafjäll och många stugägare kunde varken duscha eller gå på toa. Efter det hittade kommunen flera läckande ventiler vid privata fritidshus, och notan kan bli dyr.

– Vi måste eventuellt se över taxorna för att täcka det här underskottet, säger Thord Dahlberg, GVA-chef.

Vattenbristen, främst hos de stugägare med högre belägna fritidshus, tvingade kommunen att söka efter orsaken. Då hittade man läckande stopp- och länsventiler hos flera privata stugägare där det rann ut enorma mängder vatten.

– En sådan ventil läcker en simhallsvolym per dygn, säger Thord Dahlberg, ansvarig för gator, vatten och avlopp (GVA).

Notan för vatten: 700 000

Under påsken tvingades kommunen hyra in fordon och köra upp stora mängder vatten, omkring 1 miljon liter, med tankbilar i skytteltrafik till Borgafjäll. Notan landade på omkring 700 000 kronor och kan tvinga upp vattentaxan 2025.

– Eventuellt måste vi göra det för att täcka det här årets underskott. Vi budgeterar en del till underhåll och reparationer, men inte 700 000 kronor.

Tvåbild där bilden till vänster är dunkar som fylls till vatten. Bilden till höger en bild från en facetimeintervju med Magnus Broman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man får nästan kompaniskita” – se hur det såg ut i Borgafjäll i påskas. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Hittat fler läckor

Efter påskens läckor har man fortsatt att felsöka och hittat många fler läckor, både hos privata stugägare, men även i de kommunala ledningarna.

– Vi har hittat 5-6 nya läckor vid fritidshus, men även en större läcka i ledningen som går under Korpån. Där läcker det ut en 100-150 kubikmeter per dygn.

Vattenledningen under Korpån kommer att bytas ut nu under vintern. Men eftersom det finns dubbla rör ska ingen behöva vara utan vatten under tiden arbetet pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.