Umeå utsedd till Årets klimatstad 2016

Uppdaterad
Publicerad

En internationell jury har utsett Umeå till Årets klimatstad 2016 av Världsnaturfonden. Priset delas ut i Göteborg idag och Umeå hade närmast konkurrens av Eskilstuna och Lund i finalen.

Årets klimatstad är WWF:s stadsutmaning Earth Hour City Challenge, och Umeå belönas för sin förmåga att omsätta klimatstrategi till handling och engagera kommunens invånare och företag att agera klimatsmart.

– Juryn imponerades av Umeås förmåga att kraftfullt driva arbetet med sina klimatstrategier. Flera konkreta satsningar med både bredd och djup gör det enklare för kommunens aktörer och invånare att agera mer hållbart. Umeå är en förebild med inspirerande exempel på hur arbetet med hållbar stadsutveckling kan se ut, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

”Ligger i framkant”

Med sikte på 200 000 invånare till 2050 arbetar Umeå med hållbarhet, inte bara ur ett miljöperspektiv utan även med jämställdhet, folkhälsa och tillgänglighet.

Umeå är nettoexportör av grön el, framförallt från vatten- och vindkraft, men även från en av Sveriges största solcellsanläggningar.

För att underlätta för invånare att leva klimatsmart har kollektivtrafiken fått tillskott av elbussar som ska stå för 70 procent av kollektivtrafiken 2019.

– Det känns otroligt glädjande att Umeå i den hårda konkurrensen blivit utnämnda till Årets klimatstad. Det visar att vi ligger i framkant med vårt miljöarbete och ger oss ytterligare energi att stärka vårt arbete med de miljöutmaningar vi har framför oss, säger Margareta Rönngren, kommunalråd i Umeå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.