Lilly Bäcklund

”Vill se den utredning som säger det är dyrare”

Uppdaterad
Publicerad

Lilly Bäcklund (S), styrelseledamot i landsbygdsorganisationen Region 8, tillika kommunalråd i Lycksele, ställer sig kritisk mot argumentet att förslaget om att 10.000 jobb ska flytta ut till landsbygden skulle bli mindre kostnadseffektivt än om jobben blir kvar i storstäderna.

Bäcklund sitter i styrelsen för Region 8, en organisation som arbetar för att stärka kommunernas roll och utveckling. Och hennes spontana känsla efter landsbygdskommitténs besked i början av året är fortfarande positiv.

Men att flera organisationer eller myndigheter ställt sig på tvären mot förslaget om att flytta ut 10.000 arbetstillfällen till landsbygden skulle bli allt för kostsamt menar Lilly Bäcklund inte är rimlig att luta sig emot.

– Jag vill se den utredning som säger att det är dyrare att ha jobben här än där idag. Du har helt annan lojalitet hos medarbetare på landsbygden. Man stannar längre eftersom det är färre jobb att söka med den utbildningsnivån. Jag vill se utredningen som visar vad lokalerna på Drottninggatan, Götgatan och Sveavägen kostar i förhållande till hyrorna här. Jag köper inte det argumentet, säger Lilly Bäcklund.

”Kan inte enbart ha industrijobb”

Bäcklund hoppas främst på arbetstillfällen i form av bland annat postservice, poliser och vårdjobb.

– Vi kan inte enbart ha industrijobb eller administrativa jobb, utan även yrken för personer som studerat på universitet eller högskola. Det behövs en bred mix av arbetstillfällen, menar hon och trycker hon på att det bland annat är viktigt att länstrafiken ska vara reguljär med avgångar och ankomster minst 1-2 gånger dagligen.

– Även om man tycker den är gles så måste det finnas. Samma gäller med post. Det är förödande om man säger att post inte ska delas ut i glesbygden på grund av för höga kostnader. Vi betalar samma mängd skatt, som det finansieras med, som alla andra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.