Hårt tryck på ambulanserna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ambulanstransporter i Västernorrland och Jämtland har ökat under hela 10-talet. Och det innebär ett större tryck på personalen.

Så ser situationen ut i länet. Antalet ambulanstransporter har ökat med minst 1 000 stycken varje år sedan 2010. Jämför man dagens siffror med hur det var för fyra år sedan, så hade man 26 268 transporter år 2010 och 32 708 transporter år 2013. Det är sammanlagt 6 440 fler transporter.

– Man märker av det varje skift – stressen. Det var ett antal år sedan jag började jobba, men vi har ett mindre antal bilar i dag, säger Gert Thelin, ambulanssjukvårdare.

Markant ökning

Men det är inte bara i Västernorrland som siffran pekar uppåt. Även i Jämtland har man sett en markant ökning de senaste åren. Där var det förra året 3 907 fler transporter än 2010. Det är en ökning på 32,5 procent.

– Det är ju mer stressigt nu. Ibland får vi in ett nytt larm och måste lämna patienten på akuten och hinner inte alltid göra klart allting, säger Gert Thelin.

Tre av tio

Gert Thelin säger att han är osäker på vad det kan bero på, men han har lagt märke till att folk ringer mer nu för tiden och behöver hjälp med mindre trängande ärenden.

– Det har blivit så. Det är många som kan ta sig in till sjukhuset själva men man ringer ändå ambulans. Låt oss säga att om det är tio larm så kanske det är tre eller fyra som skulle kunna ta sig in till sjukhuset själva, säger han.

Många orsaker

Även ambulansen i Västernorrlands verksamhetschef, Lars Norberg, menar att det är svårt att säga exakt varför det ser ut så här.

– Det finns många orsaker till det. Många äldre, fler och sjuka vårdas hemma, befolkningen ställer andra krav på tillgång och service. Man lär sig vad man ska säga för att få ambulans, säger Lars Norberg.

Bättre på att lära ut

Hälso- och sjukvårdsdirektör, Margareta Berglund Rödén, tror att sjukvården har blivit bättre på att lära ut vad man ska göra när man känner sig sjuk.

– Efterfrågan och önskan att få hjälp omedelbart har ökat. Men dels har vi också informerat om att det är viktigt att man kommer in i tid, och då ringer man ambulansen. Vi vet att det är ett ökat tryck på personalen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.