På torsdagen lämnade överåklagare Gunnar Stetler in det omfattade åtalet som tagit tre år att förbereda. Den 67-årige förre toppchefen åtalas på nio punkter för grovt mutbrott. Samtidigt åtalas tre andra personer för bland annat grovt mutbrott, mutbrott medhjälp till mutbrott, grovt bokföringsbrott samt försvårande av skattekontroll.
Tillgångar på 70 miljoner begärs säkrade
Mutbrotten ska, enligt åtalet, bland annat vara direkt kopplade till Kriminalvårdens 1,2 miljardersbygge i Saltvik, superfängelset utanför Härnösand, projekteringen av fängelserna i Östersund och Haparanda, häktet i Sollentuna och Ersättningsanstalten Skåne.
Totalt kräver åklagaren att tillgångar på över 70 miljoner kronor säkras, beläggs med kvarstad. 25 miljoner av dessa rör den förre toppchefen och åtalets andre huvudman, en 66-åring som är nära vän med den förre toppchefen och vars tycks använts för det återkommande transaktionerna.
Ytterligare två män åtalas, bägge kopplade till företag som fått avtal med Kriminalvården.
Samtliga fyra åtalade nekar till alla anklagelser.
Arbetade tidigare åt Rikspolisstyrelsen
Toppchefen var tidigare anställd på Rikspolisstyrelsen men lämnade sin befattning 2005 för ett chefsjobb inom Kriminalvården. Innan han lämnade RPS var han med om att genomdriva ett hyresavtal kring ett polishus i Linköping, ett avtal som senare fick hård kritik för att ha blivit väsentligt dyrare än andra hyresalternativ.
2006 övergick han till jobbet som chef inom Kriminalvården och mutorna ska han tillskansat sig under åren 2006 till 2009.
Största åtalet någonsin
Åtalet som åklagarna på Riksenheten mot korruption, Gunnar Stetler och Jan Axelsson, lade fram på torsdagen är det det största korruptionsåtalet inom svensk offentligt förvaltning någonsin.
Den tidigare toppchefen anses av åklagaren ha kostat sin arbetsgivare närmare en halv miljard.
Exklusiva resor och dyra sommarhus
Enligt åtalet har chefen sett till att utvalda företag fått lukrativa kontrakt och rundliga mutor som tack för hjälpen. Mutpengarna ska mannnen använt till bland annat exklusiva resor över hela världen och bygge av ett lyxigt fritidshus i miljonklassen
Den 67-årige mannen har haft ett nära samarbete med en god vän, och det var via dennes bolag som stora belopp betalades ut i ”provision” för att kontrakten med Kriminalvården skulle förmedlas .
Mannen ska även ha förvarat stora summor kontanter hemma i sin bostad och har även gett bort stora summor i gåva till sin hustru.
150 miljoner för en ritning
Att summorna är så svindlande beror på de oerhörda kostnader som är förknippade med stora kriminalvårdsbyggen. Bara notan för superfängelset Saltvik landade på 1,2 miljarder. Och projekteringen av det planerade fängelset på Verksmon i Östersund kostade 150 miljoner.
Verksmon blev bara en ritning och att projeket stoppades orsakade förvåning, ilska och en het debatt i Östersund.
Kriminalvården i region Nord med säte i Härnösand spelar en tung roll i härvan.
Välplanerat enligt åklagaren
Överåklagare Gunnar Stetler tecknar i stämningsansökan en bild av ett noga planerat tillvägagångssätt – den f d toppchefen har samarbetat med en nära vän som driver ett företag, och detta konsultbolag återkommer hela tiden i de olika affärerna och avtalen.
Olika entreprenörer, byggföretag och arkitektfirmor har knutits upp av den förre chefen. Uppdragen har sedan styrts från denna grupp av företag och firmor direkt till denn 66-årigen vännens bolag – här har mutorna, eller provsionerna som de åtalade kallar dem, hamnat.
Även toppchefens nära vän står nu åtalad för mutbrott på flera punkter.
I andra fall har pengar betalats in direkt på toppchefens konto under förevändning att det handlade om ett spelkonto.
Bolaget tycks inte ha haft någon direkt verksamhet förutom de som var direkt kopplad till kriminalvårdens projekt – åklagaren låter förstå att bolaget bara använts i syftet att hantera mutorna.
Inga kommentarer från Härnösand
Under åren 2006 till 2009 har bolaget fokuserat på fem stora projekt: ett häktesbygge i Sollentuna, en anstalt i Skåne och så superfängelset Saltvik i Härnösand och projekteringarna för fängelser i Östersund och Haparanda – de 3 sista med en total kostnad på runt 1, 5 miljarder.
De tre sista finns också alla inom Kriminalvårdens Region Nord med säte i Härnösand.
Frågan är ju nu hur tungt ansvar som faller på region Nord, en fråga som i nuläget inte låter sig besvaras; informationsansvariga i Härnösand hänvisar idag alla frågor till Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping – det finns ingen på Region Nords kontor i Härnösand som kan besvara Mittnytts frågor om ansvaret.
Region Nords högste ansvarige chef i Härnösand, Per-Erik Gustavsson, befinner sig dessutom på semester utomlands – till nästa vecka.
All upphandling och alla avtal kring de tre stora projekten under åren 2006 till 2010 har handlagts från huvudkontoret Norrköping, är beskedet från informationsansvariga i Härnösand idag. Region Nord kommer först in när avtalen är klara, och alla frågor, heter det igen, ska besvaras från huvudkontoret.
Kriminalvården struntade i Riksrevisionens kritik
Men den stora frågan är ju givetvis hur det här kunnat fortgå under så lång tid och på ett så omfattande sätt – avtal där man helt struntat i alla regler om upphandling och istället konsekvent direktupphandlat med ett fåtal företag – som valts ut av de förre toppchefen.
Märkligt, inte minst med tanke på att Riksrevisionsverket redan 2006 riktade skarp kritik mot Kriminalvårdens bristande rutiner när det gäller upphandling.
2009 återkom RRV med samma kritik – och konstaterade att ingenting hade hänt inom Kriminalvården när det gällde upphandling.
I åtalet beskrivs ett avtal inför bygget av Saltviksanstalten där 15 miljoner skulle betalas ut till den dåvarnande toppchefen – återigen med hans gode väns företag som mellanhand. Men just i detta fall rann det hela av någon anledning ut i sanden och det blev inga pengar.
50 rättegångsdagar krävs
De summor som ska ha hamnat i den idag 67-årige ex-chefens fickor är svindlande: ett av landets större arkitektföretag ska exempelvis vid ett tillfälle ha betalt drygt 6 miljoner till mannen, och vid ett annat drygt 3 miljoner.
Leverantörsavtal, tilläggsavtal – i stämningsansökan radas beloppen upp på sida efter sida i åklagarens omfattande stämmningsansökan idag.
Åklagarna räknar med att det åtalet kommer att kräva minst 50 rättegångsdagar.