Dom i kroghärva skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Domen i den stora kroghärvan i Jämtland och Västernorrland skjuts upp till tisdag nästa vecka; den 31 juli. Anledningen är den tunga arbetsbelastningen på tingsrätten i Sundsvall.

Det handlar om misstänkt kvittofusk – att intäkter raderats med hjälp av ett krympningsprogram. Kassaföretaget ska ha försett krogarna med programmet. Totalt 18 personer är misstänkta. Tio restauranger, i Sollefteå, Sundsvall, Härnösand och Östersund, är inblandade, plus ett kassaföretag.

Enligt åklagaren rör det sig om systematiskt fusk. Enligt försvaret har luckorna i kassaregistren andra förklaringar, som att kroggäster delat på notan eller bytt bord.

Kroghärvan i Sundsvall

Hur stora belopp som ska ha smusslats undan för att slippa skatt är oklart, just för att registren ska ha manipulerats.

Ett par av de misstänkta krögarna har erkänt fusk men menat att det rört sig om slarv och okunskap. De andra förnekar brott. En av de misstänkta krögarna har i tidigare intervju med Mittnytt sagt att åklagaren missförstått alltihop.

Det är nu drygt två år sedan rättegången drogs igång, avbröts och i våras började om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kroghärvan i Sundsvall

Mer i ämnet