Knivrån i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleddes rättegången mot de tre unga män som rånade Coop Nära i Haga Sundsvall.

Genom att hota butiksbiträdet med kniv tvingade de honom att öppna kassalådan där de kom över pengar och några trisslotter. Butiksbiträdet kräver ett skadestånd motsvarande 18 000 kr. Alla tre åtalade nekar till brott.

Bevisning

Under rättegången på måndagen spelade åklagaren upp övervakningsfilmen där man ser hur rånet går till. Två män rusar in, tränger sig förbi kunder och den ene, beväpnad med en stor kökskniv, går in bakom kassan och rycker åt sig kassalådan.

Knivrån i Haga

”Hit med kassan för i helvete” – det  var de enda ord butiksbiträdet uppfattade. Han såg kniven i ögonvrån och knuffades undan från kassalådan som en av rånarna ryckte åt sig. Det hela var över på några sekunder.

Butiksbiträdet var inte bara rädd för sin egen del, utan också för sina kunders.

– Det var en mamma där med ett barn i vagn, hon blev ju livrädd, berättar han.

Och händelsen satte spår.

– Jag tänker på det nästan varje dag, säger han.

Registreringsnummer

En person i butiken såg hur rånarna gav sig iväg i bil och hann notera registreringsnumret. Det ledde polisen direkt till den lägenhet där de tre misstänkta befann sig. I lägenheten hittades bland annat pengar, trisslotter och en kniv. Trisslotterna vet man kommer från butiken där rånet skedde. Kläder och skomärken stämmer, enligt åklagaren, överens med det rånarna har haft på sig.

Försvaret

En av de misstänkta hävdar att han åkt till systemet med den aktuella bilen och att det är förklaringen till att hans spår finns i bilen. Han nekar även till att de skor som fanns i lägenheten och som gjort spår utanför butiken, ska tillhöra honom.

Den andre misstänkte berättade i rätten att han inte känner till rånet. Inte heller han känns vid de skor åklagaren menar är hans. De pengar han hade på sig vid gripandet säger han var hans egna. Eftersom han har så dålig ekonomi beviljas han inte bankkort och måste därför bära med sig kontanter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivrån i Haga

Mer i ämnet