Björn Ryd – på tre kommunala vd-stolar samtidigt. Om hans fallskärm blir utlöst kommer det kosta skattebetalarna strax under 3 miljoner.

Miljonfallskärm till kritiserad vd

Uppdaterad
Publicerad

Nära tre miljoner kronor kommer det kosta skattebetalarna om Björn Ryd, kritiserad vd vid Svenska Kommun Försäkring AB får sparken.

Ryd har ett genreröst fallskärmsavtal som styrelsen förgäves försökt omförhandla.

Det är tidningen Gefle Dagblad som rapporterar om Björn Ryds fallskärmsavtal.  Ryd har den senaste tiden varit i fokus för en granskning som visat på en representation som väckt många frågetecken.

Bolaget ägs av 10 kommuner, däribland Sundsvalls kommun.  Ryd är även avstängt från sina vd-uppdrag i Kommungaranti Skandinavien Försäkrings AB och Kommun Garanti Reinsurance S.A, företag som är nära sammanbunda.

Enligt Gefle Dagblad har styrelseordföranden Åsa Wiklund Lång försökt omförhandla avtalet, som uppfattats som alltför generöst.

Kommunala revisorer har tidigare kritiserat att Björn Ryd har lön från tre olika kommunala bolag samtidigt.

Ryd är just nu arbetsbefriad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.