Minst 30 fall av övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Familjen hade personliga assistenter som gång på gång såg hur föräldrarna misshandlade den lilla dottern. Ändå skulle det dröja dröja drygt ett år innan övergreppen polisanmäldes

En av assistenterna har berättat om 30-tal fall av våld och övergrepp mot den lilla flickan. Till slut blev det för mycket. Samma dags som hon bestämmer sig för att polisanmäla misshandeln skickar hon ett SMS. Då hade hon precis blivit vittne till ännu ett övergrepp:

– Han spöade upp flickan igår så hon kissade på sig. Inte första gången jag behöver bevittna när han slår henne och till och med sparkar henne. Jag sa att han ska ut ur huset om jag ska vara där, skriver hon.

Föräldrar misstänks för misshandel

Barnen omhändertagna

Samma dag går sex av familjens personliga assistenter i samlad tropp till polisen och lämnar in sin anmälan. Polisen slår till omedelbart. Föräldrarna grips och häktas senare. Samtidigt tar socialtjänsten hand om barnen.

– Det är allvarligt det som skett och riktar sig mot ett litet barn. Hon har frekvent blivit utsatt för slag och luggningar men också ofredanden av olika slag, berättar kammaråklagare Jens Göransson.

Fick ofta stryk

Familjen har två döttrar varav den äldre är svårt handikappad. Det är bakgrunden till att familjen har personlig assistans dygnet runt, men det är också bakgrunden till att såväl mamman som pappan som flera släktingar varit anställda som personliga assistenter för att sköta den handikappade dottern.

Men det är inte hon utan lillasystern som blivit mest utsatt av föräldrarnas övergrepp. Hur länge hon fått stryk är oklart men det rör sig om minst ett år kanske längre. Åklagaren anser att 17 händelser kan bevisas varav flertalet mot den lilla flickan, men även den handikappade äldre systern har varit utsatt.

Stor personalomsättning

En fråga är varför det dröjde så länge innan de personliga assistenterna polisanmälde.

– Ja, det är en bra fråga. Det dom berättat är att det till slut blev för mycket. Samtidigt har det varit en stor omsättning av assistenter hos familjen vilket ytterligare kan förklara varför polisanmälan dröjde. Sedan ska man komma ihåg att det också kan ha påverkat att flera familjemedlemmar och släktingar också var personliga assistenter, säger Jens Göransson.

SVT Mittnytt har föregäves sökt assistansbolaget för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrar misstänks för misshandel

Mer i ämnet