Det var på juldagen 2023 som matbutiken på Haga i Västerås förstördes i en kraftig brand. Foto: SVT/Sigrid Renklint

Misstänks för att ha tänt på Ica-butik i Västerås – led av allvarlig psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som misstänks för att ha tänt på Ica Haga i Västerås led av en allvarlig psykisk störning vid händelsen. Det skriver rättsmedicinalverket i ett utlåtande.

SVT har tidigare rapporterat om att den 32-åriga kvinna som misstänks för branden i Ica-butiken vårdades inom psykiatrin fram till strax innan händelsen.

Nu konstaterar Rättsmedicinalverket, i ett utlåtande, att kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning och att hon påverkades av störningen då hon begick gärningen. Något som P4 Västmanland var först med att uppmärksamma.

Branden på Ica Haga i Västerås

Vidare skriver Rättsmedicinalverket att kvinnan har behov av psykiatrisk vård samt att det finns förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrin.

Åtal i målet skulle ha väckts under fredagen men tiden kommer att förlängas, enligt uppgifter till SVT. Under veckan har rivningsarbetet för att få bort brandresterna från butiken börjat.

Kvinna skrevs ut från psykiatrin – 30 minuter senare startade hon branden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Branden var ett rop på hjälp” Starta videon för att höra kvinnans försvarsadvokat Jari Smolander om omständigheterna kring branden. Foto: Fredrik Gustafsson/Hanna Eklund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Ica Haga i Västerås

Mer i ämnet