Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Branden var ett rop på hjälp”. Starta videon för att höra kvinnans försvarsadvokat Jari Smolander om omständigheterna kring branden. Foto: Fredrik Gustafsson/Hanna Eklund/SVT

Kvinna skrevs ut från psyket – 30 minuter senare startade hon branden på Ica Haga i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Den 31-åriga kvinna som misstänks ha startat branden på Ica Haga i Västerås har nyligen vårdats inom psykiatrin. Enligt kvinnans advokat Jari Smolander skrevs hon ut från en psykiatrisk avdelning en halvtimme innan hon gick till attack på Ica Haga.

En 31-årig kvinna häktades på torsdagen misstänkt för att ha startat branden på Ica Haga i Västerås på juldagen. Kvinnan är tidigare ostraffad. Hon är anställd inom Västerås stad och bor i närheten av den nedbrunna butiken.

Kvinnan har en färsk historia av psykisk ohälsa. I början av december tvångsvårdades hon på en psykiatrisk klinik. Hon var självmordsbenägen och så utåtagerande att hon skadade medpatienter, enligt en förvaltningsrättsdom. Tvångsvården av kvinnan upphörde den 12 december och övergick till frivillig psykiatrisk vård.

Branden på Ica Haga i Västerås

Enligt kvinnans advokat sökte hon psykiatrisk vård samma dag som mordbranden.

– Hon blev utskriven en halvtimme innan det här hände, säger Jari Smolander, kvinnans advokat.

”Branden var ett rop på hjälp” – starta videon för att höra kvinnans försvarsadvokat Jari Smolander om omständigheterna kring branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Ica Haga i Västerås

Mer i ämnet