Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ica-butiken på Haga i Västerås totalförstördes efter juldagens brand. Kvinnan som misstänks för grov mordbrand är också misstänkt för olaga hot och försök till misshandel. Foto: SVT/Sigrid Renklint

Brandhärjade Ica-butiken plundrad: ”Använde pallyftare”

Uppdaterad
Publicerad

Den Ica-butik på Haga i Västerås som totalförstördes efter en brand på juldagen fick påhälsning av plundrare redan samma dag.

– De använde pallyftare för att ta ut saker, säger Thomas Reichert, restvärdeledare, Brandskyddsföreningen.

Thomas Reichert anser att affären har blivit plundrad på ett systematiskt vis.

– Jag kan inte använda nåt annat ord. Man har använt en pallyft och försökt ta ut saker, som en kopiator, till exempel. Men plundrarna blev bortskrämda av Räddningstjänsten, säger han.

Branden på Ica Haga i Västerås

Han påpekar att det är brottsligt att gå in på ett avspärrat område och stjäla saker ur en affär, även om den har brunnit ner.

– Det är inga stora summor som har försvunnit, mest chips och läsk, men nu är affären tömd. Vi har skalskyddat den och anlitat väktare också.

Risk för ras i nerbrunna affären

VLT var först med att rapportera att butiken hade plundrats. Polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin bekräftar för SVT att någon eller några har tagit förbi avspärrningarna och tagit med sig saker från affären men om det blir en anmälan är oklart.

– Vi har inte utfört nån teknisk undersökning där själva på grund av att det är för varmt och för att det är rasrisk. Det är direkt olämpligt att sig in där, säger han.

Anhållna kvinnan begärd häktad

Kvinnan i 30-årsåldern som greps vid butiken begärdes på onsdagen häktad. Hon är på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand. Hon är också misstänkt för olaga hot och försök till misshandel.

Personalen i butiken hade larmat polisen om att det var stökigt på platsen innan branden startade vid lunchtid på juldagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Ica Haga i Västerås

Mer i ämnet