Foto: Imran Hafiz Muhammad/SVT

Fatemah upplevde sig diskriminerad

Uppdaterad
Publicerad

Många utländska studenter känner sig diskriminerade på högskolan, det säger Fatemah som har tagit examen som sjuksköterska vid Mälardalens högskola i Västerås. Hon menar att de flesta lärare är positiva men att en del lärare inte accepterar invandrare och framförallt muslimer.

– Jag vill inte säga att alla här är dåliga, nej. Men det finns människor som diskriminerar och hatar muslimer. De hatar oss på grund av vi är svarta eller det är någonting som vi vet inte vad er det? Men vi känner så, säger Fatemah.

Hon heter någonting annat men vi kallar henne Fatemah från Somalia. Hon har bott i Sverige nästan nio år, och under den tiden har hon klarat SFI, komvux och 2016 fick hon sin sjuksköterskeexamen från Mälardalens högskola.

Diskriminering på högskolan

Upplevde diskriminering

Hon berättar att hon under sin treåriga utbildning vid MDH kände sig diskriminerad på grund av sin etniska tillhörighet och religion. Det upplevde hon flera gånger då hon gjort skoluppgifter men inte fått godkänt av sin lärare.

Många är rädda för att ta upp problemen med sina lärare. Om man kritiserar en lärare är Fatemah och andra oroliga för att det sprids vidare till andra lärare.

– Om någon student berättar om diskriminering så kan det påverka negativt, säger hon.

Tackade först nej

När SVT Västmanland träffade Fatemah första gången berättade hon att diskrimineringen har skapat en rädsla hos henne och att hon inte ville prata med någon journalist. Men några dagar efter samtalet bestämmer hon sig för att ställa på upp på intervju och för första gången berätta sin historia om hur diskrimineringen pågick under tre år.

Rädslan finns dock kvar hos henne och hon vill inte synas på TV och hon ber oss att förvränga hennes röst.

Ingen vill ställa upp

Fatemah berättar att hon känner många studenter som också kände sig diskriminerade på högskolan. Några av dem lämnade till och med sina utbildningar på grund av detta.

Efter att SVT frågat så ringde Fatemah upp de studenter som kännt sig diskriminerade på MDH och frågade de ville ställa upp och berätta, men ingen av dem vågade.

Tvungen att fortsätta

Fatemah fortsätter berätta sin historia om diskrimineringen som pågick under hela utbildningstiden. Hon mådde inte bra av det men var tvungen att fortsätta utbildningen eftersom hon inte hade något annat val i Sverige. Om Fatemah inte klarade vissa poäng kunde hon inte få CSN-stöd som var hennes enda försörjning.

– Vi hade inte fått information att det fanns någon som heter studentombudsmannen som man kunde vända sig till. Vi var rädda för att prata med skolchefer. Så vi blev utsatta och ingen visste om det problemet som vi hade, säger hon.

Blev värre efter samtalet

Under sin femte termin fick hon veta att det fanns en studentombudsman på skolan. När hon pratade med honom blev problemet än värre berättar hon.

Fatemah säger att hon fått veta att den som har haft problem med en lärare kan ha rätt att byta. Hon ställer sig frågande till varför hon inte fått hjälp med detta trots att hon vänt sig till studentombudsmannen.

Känner sig inte hemma

Fatemah tillägger att de studenter som diskrimineras i skolan möter samma beteende ute i samhället.

– Man känner hopplöshet, man får känslan att man inte hör hemma där, säger hon.

Fatemah har även varit med om några direkt rasistiska påhopp. Bland annat människor på gatan som sagt till henne att de hatar islam och ropat ”åk tillbaka till ditt hemland”.

Rädd att säga sina åsikter

Fatemah tycker att det behövs hårdare regler mot diskriminering. Hon säger att hon är rädd för att säga sina åsikter.

– Man säger att vi är i Sverige och har rätt att säga vår åsikt, men så är det inte. Man är rädd att säga någonting, man ångrar det efteråt. Det är problemet som man behöver bryta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diskriminering på högskolan

Mer i ämnet