Foto: Imran Hafiz Muhammad/SVT

Mångfaldsstrategen: ”Är det så, så beklagar jag”

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 3 och 7 procent av eleverna på Mälardalens högskola upplever att de varit utsatta för diskriminering eller kränkning. Högskolan mångfaldsstrateg Marika Hämeenniemi känner inte till fallet med Fatemah som SVT Västmanland berättat om, men beklagar om hon upplevt det så.

– Är det så, så beklagar jag det. Och människor upplever saker olika och ibland hittar man inte en lösning som alla är nöjda med, säger hon.

Marika Hämeenniemi som är mångfaldsstrateg på Mälardalens högskola berättar att de tillämpar nolltolerans mot alla former av diskrimineringar. När det gäller fallet med Fatemah, som upplever att hon blivit diskriminerad på grund av sin religion och etniska tillhörighet, svarar hon så här:

– Människor som befinner sig i minoritetspositioner har ofta en känslighet för att uppleva sig kränkta utan att den som gjorde handlingar förstår att man har kränkt.

Diskriminering på högskolan

– Sen kan det vara så att man kommer fram till att man inte har samma bild av vad som har hänt. Eller det som upplevts som diskriminerande kanske inte alltid är det i lagens mening, säger hon.

”Alla känner inte förtroende”

Men den är inte lika många studenter som anmäler att de har upplevt någon form av diskriminering.

– Det kan vara så att studenter dels inte vet att det finns funktioner på högskolan att vända sig till, eller så kan det handla om att man inte vågar eller att man inte känner förtroende för oss som jobbar här, säger Marika Hämeenniemi.

Utreder alla händelser

– Det är jättetråkigt. Och jag hoppas att studenter känner att det finns en funktion som är opartisk och som hjälper studenter, säger Henrik Andersson, studentombudsmannen på MDH.

För att skapa en bra miljö i skolan har MDH en årlig likabehandlingsplan. Genom den informerar högskolans studenter och medarbetare om diskriminering för att motverka den.

Marika Hämeenniemi och Henrik Andersson belyser att så fort får de kännedom om att en student kännt sig missgynnad eller kränkt så reagerar de alltid genom att utreda vad som har hänt.

– Min uppgift är att se till att studenter känner sig lyssnande på, att de får den hjälpen som de ska ha och att vi ska se till att jobba med att ha nöjda studenter, säger studentombudmannen.

”Kan upplevas som rasism”

Från 2012 till 2014 hade fyra studenter anmält diskrimineringsärenden på grund av etnicitet och religion. Och under 2015 fanns det inget fall.

När det gäller Fatemahs fall tycker mångfaldsstrategen att det är en viktig fråga som behöver jobbas med. Mångfaldsstrategen tycker att det är otroligt svårt att utreda och bevisa någonting som har hänt när det handlar om sociala interaktioner mellan människor.

– Absolut kan det upplevas som rasism, säger hon.

Jobbar förebyggande

Om någon student upplever någon slags diskriminering på högskolan kan den vända sig till sin lärare, studentombudsman eller mångfaldsstrateg. Studentombudsmannen säger att det inte är acceptabelt att studenter inte får godkänt av sin lärare på grund av diskriminering.

– MDH jobbar aktivt med främjande och förebyggande åtgärder för att skapa en bra miljö i skolan, berättar Marika Hämeenniemi för SVT Västmanland.

”Svårt att tro”

Fatemah vill inte visa sitt ansikte på TV och hon tror att det kan bli värre för henne om människor känner till vem som berättat om diskrimineringen.

– Det är klart att man tappar hoppet om de inte får hjälp. Men jag har svårt att tro att vi inte ska ha lyssnat på den här studenten eller erbjöd henne hjälp om hon har hört av sig till oss, säger Marika Hämeenniemi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diskriminering på högskolan

Mer i ämnet