”Vi kan ju se att antalet anmälningar går upp och ner lite grann över åren” säger Clas Lundstedt från Diskrimineringsombudsmannen. Foto: SVT

Dolda siffror om diskriminering finns i hela landet

Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen bekräftar att trots att ett stort antal människor blir diskriminerade i samhället så vänder de sig inte till DO. Dessutom är det få fall som ens leder till en utredning. I Västmanland anmäldes nio fall av diskriminering. Bara ett fall utreddes.

– Det finns olika faktorer till att man inte anmäler det som man har varit med om. Dels kan det vara att man tycker att en händelse visserligen är allvarlig, men inte så allvarlig att det behöver anmälas. Dels kanske man inte har förtroende för DO, eller så vet man inte om att möjligheten finns, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen.

Stort mörkertal

Detta leder till att ett stort mörkertal döljer sig i det svenska samhället.  

Diskriminering på högskolan

Bland de anmälningar som kommer in till DO utreds inte heller alla. När DO får in en anmälan gör de i första hand en bedömning om händelsen ska leda till en utredning eller inte. Och då faller en del anmälningar bort. Det finns många olika orsaker till att DO bedömer att en anmälan inte ska leda till utredning. En anledning kan vara att den som anmäler inte faller inom de grupper som skyddas av diskrimineringslagen, utan faller utanför.

Antalet ökar

Om vi tittar lite närmare förstår vi tydligt processen.  

Under 2013 fick DO in 1827 anmälningar. Under 2014 ökade siffran till 1949 och 2015 blev antalet ännu större – då inkom hela 2382 anmälningar till DO utefter alla åtta diskrimineringsgrunder.

Många fall utreds inte

Som exempel vände sig under 2015 sammanlagt 663 människor från hela landet till DO och anmälde diskriminering på grund av etniskt tillhörighet – men DO utredde bara 95 fall. Och under samma år anmälde 179 personer till DO på grund av religiös diskriminering. I det fallet var det bara 25 ärenden som utreddes.  

– Vi kan ju se att antalet anmälningar går upp och ner lite grann över åren men man kan inte utifrån det egentligen dra några slutsatser kring hur det ser ut med diskriminering i samhället, säger Clas Lundstedt.

Bara ett fall i Västmanland

I Västmanland 2015 var det sju personer som anmälde diskriminering på grund av etniskt tillhörighet till DO och bara ett fall utredes. Mellan 2009 och 2015 anmälde nio personer från hela Västmanland till DO att de blivit diskriminerade på grund av religion, men under dessa sju år utreddes inte ett enda fall.  

– Vi jobbar kontinuerligt med att se över vår verksamhet och göra den så tydlig och enkel som möjligt, berättar Clas Lundstedt.

Halvt års utredning

Normalt sett tar det sex månader för DO att utreda en anmälan efter att man beslutat att en utredning ska inledas. Om anmälan ska föras till domstol blir tiden ännu längre. Om DO beslutar att avbryta ett ärende kan man själv gå till domstol. Clas Lundstedt tycker att det här är ett uppdrag som DO inte kan lösa själva. Därför är samverkan med andra aktörer också väldigt viktigt för att kunna jobba brett mot diskrimineringen, menar han.

Ökat behov med invandringen

I nuläget när det kommer många invandrare till Sverige blir det ännu viktigare att se över hur diskrimineringslagen kan efterlevas i hela samhället. 

– Det är naturligtvis någonting som vi hoppas att vi kan förändra över tiden, säger Clas Lundstedt. 

På vilket sätt kan ni förändra er? 

– Genom att arbeta och att nå resultat, så hoppas vi naturligtvis att det någonting ska förändras, svarar han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diskriminering på högskolan

Mer i ämnet