Foto: Imran Hafiz Muhammad/SVT

Studentorganisationens ordförande: ”Det är inte acceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Diskriminering är ett problem på Sveriges högskolor och något som behöver motverkas mer aktivt, det menar ordföranden för Sveriges förenade studentkårer, Caroline Sundberg. ”Det är tragiskt att det förekommer” säger hon.

Diskriminering är ett stort problem nuläget i Sverige, säger Caroline Sundberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer. Hon tycker att Fatemah som har upplevt diskriminerande under tre år är ett exempel för samhället som man kan lyfta fram.

– Jag tycker att det är tragisk. Det är pinsamt att det här förekommer. Det är inte acceptabelt, inte i resten av samhället och inte i högskolan att en person känt sig diskriminerad under tre års tid. Det räcker med en gång – men tre års tid och att en person inte vågar visa sitt ansikte just på grund av den här diskrimineringen pågått, det är fruktansvärt, säger hon.

Diskriminering på högskolan

Var femte kände sig diskriminerad

Det är inte bara Fatemah som har upplevt diskriminering vid Mälardalens högskola. Sveriges förenade studentkårer gjorde en rapport om högskolor runt om i landet under 2007 som kallades ”Osynliga rättigheter”.

Svaren från cirka 6500 studenter visade att var femte student hade känt sig diskriminerad eller känt sig illa behandlad under sin utbildning. Ordförande för SFS säger att rapporten som gjordes 2007 fortfarande är aktuellt idag.

Är du nöjd med nuläget?

– Nej, jag är inte nöjd. Det finns fortfarande diskriminering på högre utbildningar i Sverige idag. Samtidigt finns det ett stort mörkertal. Det finns så många som inte vet var de ska vända sig. 

Vill motverka genom utbildning

Hon säger att både högskolor och samhället behöver en pedagogisk utbildning om diskrimineringslagen.

– Det handlar inte bara om att visa på vilka rättigheter som finns, utan det handlar också om att motverka diskrimineringen. För det måste vi jobba med mer medel och tydligare information om vad som gäller diskrimineringen. Men också stötta upp studenter så att de ska våga anmäla när det blir fel.

Kvinnor och minoriteter mer drabbade

Caroline Sundberg menar att det finns en tydlig trend att kvinnor och personer med annan etnisk bakgrund utsätts och känner sig mer illa behandlade än personer med svensk bakgrund.

Vad skulle du vilja säga till Fatemah?

 – Jag tycker att hon är starkt att hon väljer att lyfta sitt ärende. Att synas är inte någonting som är viktigt. Utan det handlar om att lyfta historierna som finns ute runt om i landet på högskolorna för att visa på att diskriminering finns och att det fortfarande är ett arbete som måste göras för att motverka detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diskriminering på högskolan

Mer i ämnet