Helén Hammarlund, skolutvecklare grundskolan i Köping Foto: svt

”En sista utväg”

Uppdaterad
Publicerad

Köping tillhör de kommuner som haft svårt att hitta modersmålslärare i vissa språk. Men de avvaktar med att överväga fjärrundervisning utifrån som alternativ.

– Jag tänker att det är den absolut sista utvägen när man inte lyckas få tag i lärare till en mindre grupp elever, säger Helén Hammarlund, utvecklingsledare för grundskolan i Köping.

– Därför att har man en stor grupp med många elever på olika skolor så kan det vara svårt att ordna, säger hon.

”Underlätta för mindre kommuner”

Att riksdagen sagt ja till fjärrundervisning på entreprenad i modersmål innebär att elever och lärare kan befinna sig i olika lokaler, i olika kommuner och ha lektion via till exempel videosamtal i realtid.

LÄS MER: Ja till videolektion i modersmål

Och det här tror Helén Hammarlund kommer att öka möjligheterna för elever som har rätt till modersmålsundervisning att få det. 

– Jag tror att framförallt små kommuner, glesbygdskommuner som har långa avstånd mellan skolorna, att de kommer att använda det här. Och kanske har de redan börjat.

Är det här något som kan bli aktuellt för er i Köping?

– Inte i dagsläget, men man ska aldrig säga aldrig, säger Helén Hammarlund, utvecklingsledare för grundskolan i Köping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.