Foto: svt /arkiv

Ja till videolektion i modersmål

Uppdaterad
Publicerad

För att fler elever ska få modersmålsundervisning tillåts nu fjärrundervisning på entreprenad, då elever och lärare kan sitta på olika skolor i olika kommuner och ha lektion via videosamtal. ”Bättre än inget” säger föräldrar.

Svårigheten för kommuner och skolhuvudmän att hitta behöriga lärare har gjort att många elever, trots att de har rätt till det, blivit utan modersmålsundervisning.  

För att underlätta har riksdagen nu gett grönt ljus för fjärrundervisning på entreprenad.

– Om det här är ett sätt att få, även om det inte passar alla, så är det i alla fall någonting, säger Heini Strand Peterssen, förälder i Köping.

Kan sitta i olika kommuner

Lagändringen innebär att en skola som försökt men inte lyckats rekrytera egen lärare nu kan sluta avtal med bland annat skolor i andra kommuner, så att deras lärare i exempelvis Umeå kan ha lektion via videolänk med barn i till exempel Köping.

Dock ska det finnas en handledare även i lokalen där eleverna sitter.

För- och nackdelar

När SVT träffade Heini Strand Peterssen för ett år sedan hade hennes äldsta dotter fått vänta i över ett år på att hennes traditionella finskaundervisning skulle komma igång.

Och när det nu snart är dags för den yngre dottern att börja kan Heini tänka sig fjärrundervisning som alternativ. Även om hon ser både för- och nackdelar.

– Till exempel ser jag ju i min dotters finskagrupp att åldersspannet är stort, det finns de som är flera år äldre än henne. Här ser jag ju en möjlighet att det går att gruppera eleverna lite mer efter ålder, säger hon.

– Men så ser jag ju nackdelar också. Till exempel de lite yngre barnen. Även om det finns en vuxen i samma rum som dem, kommer de att fokusera? undrar Heini Strand Petersson, förälder i Köping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.