Foto: svt

Videolektioner kan tillåtas i fler ämnen

Uppdaterad
Publicerad

Fjärrundervisning kan bli aktuellt i fler skolämnen. En större utredning tittar på det och positiva röster har höjts från flera håll. Men lärarkåren är kritisk.

– Fjärrundervisning ska kunna användas när man inte får tag i lärare, men vi ser risker att kommuner och andra skolhuvudmän kommer att ta en genväg, säger Per Dahlberg, ordförande för lärarförbundet i Västerås.

Han syftar på att skolorna kan komma att använda systemet för att komma runt problemet med att rekrytera lärare.

Finns redan – med olika regler

Sedan tidigare är det tillåtet med fjärrundervisning i till exempel moderna språk, men då ska elever och lärare ha samma skolhuvudman. Alltså finnas inom till exempel en kommuns skolverksamheter.

Och sedan augusti tillåts nu fjärrundervisning på entreprenad i modersmål, alltså att en skola kan sluta avtal med en i en annan kommun att deras lärare kan hålla i lektionerna via videosamtal i realtid.

”Matematik och andra ämnen”

Och det här borde breddas till att gälla flera skolämnen, menar flera.

Till exempel har Sveriges kommuner och landsting och Friskolornas riksförbund tidigare velat se en utökad fjärrundervisning på entreprenad.

Och allianspartierna de driver frågan om fjärrundervisning i fler ämnen i rikspolitiken.

– Vi vet att det kan vara problem att hitta högstadielärare i matematik och andra ämnen och då har vi sagt i riksdagen att varför kan inte regeringen titta över den delen också, säger riksdagsledamoten Roger Haddad (L).

Större utredning – beslut inom ett år

Sen förra hösten pågår det en större utredning kring fjärrundervisning och enligt Roger Haddad skulle det kunna bli aktuellt med beslut om fjärrundervisning i flera ämnen inom ett år.

– Men jag vill ändå betona från vår sida att det allra viktigaste det är att bemanna med behöriga lärare på plats, och ha ett kontrollsystem så systemet inte missbrukas och det dras ner på budget eller på personal för att det går att beställa fjärrundervisning i stället, säger han.

Ändå kritisk

Men trots det så håller lärarförbundet kvar sitt höjda varnande finger.

Men kan det inte vara en bra lösning på en lärarbrist?

– Jo, tillfälligt. Men det kan bli en genväg och en budgetregulator också. Man behöver inte rekrytera lärare och vi som pratar om det här med höjda lärarlöner – då slipper de ju det, säger Per Dahlberg, ordförande lärarförbundet Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.