Nedläggningshotade Sinfonietta blir kvar. Foto: SVT/arkiv

Strid om arbetsmiljön på Västmanlandsmusiken

Publicerad

Västmanlandsmusiken måste ta tag arbetet med de anställdas situation – det kräver Arbetsmiljöverket, som hotar med 50.000 kronor i vite. Ledningen anser att det här arbetet redan har påbörjats, men facket håller inte med.

Sveriges yrkesmusikerförbund, Symf, välkomnar Arbetsmiljöverkets föreläggande.

– Det är ganska ovanligt i vår bransch att Arbetsmiljöverket kommer med den här typen av förelägganden. Det är en väldigt stark markering, säger Jonas Nyberg på Symf.

Han anser att det har funnits stora problem med arbetsmiljön på Västmanlandsmusiken. Detta inte minst sedan man började planera den omorganisation som i maj i år resulterade i beslutet att skära ner på arbetstiden för Simfoniettans musiker.

– När man gjorde de olika tre scenariona gjorde man det utan att involvera skyddsombuden trots att de har rätt till det, säger Jonas Nyberg.

Kravet på medbestämmande har enligt honom stärkts sedan Arbetsmiljöverkets nya regler om psykosocial och organisatorisk arbetsmiljö började gälla i våras – och Jonas Nyberg ser en brist på dialog mellan Västmanlandsmusiken och facket.

– Det finns absolut inte med Symf centralt. Det finns en dialog med de lokala skyddsombuden, men de har till exempel inte kunnat påverka vem som har gjort undersökningen, säger Jonas Nyberg.

”Har inte uppfattat någon kritik”

Men Dag Celsing, direktör på Västmanlandsmusiken, håller inte med.

– Jag blir förvånad, för vi har varit överens sedan före sommaren om hur vi ska gå fram. Vi bestämde att vi skulle göra en undersökning med en extern oberoende part. Det gick inte att hinna med före sommaren, så den beställdes den 13 september, säger han.

Han berättar att individuella intervjuer med alla tillsvidareanställda gjordes i oktober. Han håller inte med om att skyddsombuden inte involverades i diskussionen om vem som skulle utföra undersökningen.

– Jag har inte uppfattat någon kritik mot att vi gör på det här sättet, säger Dag Celsing.

Han berättar att undersökningen kommer vara klar i november, och då kommer den att redovisas för personalen.

Håller du med om att det görs för sent?

– Nej, absolut inte. Man kan inte göra en sådan här undersökning under en pågående omorganisation. Sedan var vi snabba med att komma igång med detta efter sommaren. Vi har varit snabba och lyhörda hela vägen – det är förvånande att Arbetsmiljöverket kommer med ett föreläggande i det läget, säger Dag Celsing.

Sjukskrivningar och tjänstledighet

Enligt facket har den osäkra situationen för musikerna i bland annat Simfoniettan resulterat i sjukskrivningar och att flera anställda har begärt att få vara tjänstlediga.

– Ledningen är inte vuxen sin uppgift: de hade kunnat läsa på om vilka åtgärder som måste vidtas. Istället står man och blånekar. Man säger att sjukskrivningarna inte har med det att göra, att det har personliga orsaker – det stämmer inte. Hälften av orkestern är inte där. De tjänstlediga eller sjukskrivna – det beror på att det inte är så roligt gå till jobbet när man har en chef som vill bli av med dem, säger Jonas Nyberg.

”Det är inte som ett fotbollslag”

Dag Celsing däremot anser att det är normalt att musiker tar tjänstledigt.

– Det är alltid så, i alla orkestrar – det är en del av den musikaliska utvecklingen. Två tredjedelar av Simfoniettas orkester bor till exempel i Stockholm,  och spelar ofta i andra orkestrar där. Det är inte som ett fotbollslag där det alltid är samma gäng, säger han.

Men facket nöjer sig inte med det svaret.

– Jag håller med om att det är normalt, men att halva orkestern är borta är inte normalt, säger Jonas Nyberg på Symf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.