Landstingets journalsystem slogs ut

Uppdaterad
Publicerad

Journalsystemet Take Care slogs ut för 150 vårdgivare inom Stockholms läns landsting.

– Hos oss kan läkarna läsa patienternas journaler, men inte skriva in något, säger Klas Östman, presschef på Karolinska universitetssjukhuset.

Trots att det fanns möjligheter att läsa journaler så kunde det ta tid eftersom systemet överbelastas. Enligt Peter Carlberg, kommunikatör på Stockholms läns sjukvårdsområde, kan många patienter ha fått vänta på vård och inte ha fått normal service på grund av felet i journalsystemet. Om besök ställts in eller operationer fått skjutas upp, finns det ännu ingen information om.

Journalsystem på sjukhus utslaget

”Extremt merarbete för personalen”

150 vårdgivare inom landstinget drabbades: alla akutsjukhus utom St. Göran, samt hälften av vårdcentralerna. Värst tycks det ha blivit för dem som jobbar.

– Naturligtvis så leder det till ett extremt merarbete för personalen, säger Susanne Bayard, IT-direktör på Stockholm läns landsting.

Journalsystemet gick ner klockan 10.54. Kort därpå blev läskopior tillgängliga för läkare och andra i vårdkedjan. Vid 18.00 så var systemet uppe igen.

För en dryg vecka sedan drabbades Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge av allvarliga störningar i it-systemen.

Men det ska enligt enligt Klas Östman på Karolinska inte ha något samband med tisdagens fel, som uppstod på förmiddagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalsystem på sjukhus utslaget

Mer i ämnet