Inga tecken på fusk i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Ingenting tyder i nuläget på att elever i Blekinge har fuskat med de nationella matteproven. Men först i slutet av veckan vet skolorna säkert om någon fått ut uppgifterna på förhand.

I nuläget finns det inga misstankar om att elever i Blekinge haft tillgång till de fusk på nationella proven i matematik som spridits bland elever runt om i landet.

SVT Nyheter Blekinge har pratat med flera rektorer på länets gymnasieskolor.

Fuskproven

– Jag har inte fått några indikationer på att de läckta provsvaren nått Karlskrona, säger rektor Johan Mehlin på Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona.

Proven ej färdigrättade

Däremot vet man inte säkert förrän proven är färdigrättade, något som väntas vara klart i slutet på veckan.

– Skulle det vara någon som exempelvis inte har presterat så bra tidigare och nu helt plötsligt har gjort det jättebra, så kanske man kan börja misstänka något. Men den bedömningen får vi göra då, säger Johan Mehlin.

Några allvarligare konsekvenser lokalt tror han inte att fusket kommer att få.

– Men den nationella jämförelsen är ju rökt. Och något nytt prov som konstrueras och distribueras enligt alla konstens regler hinns inte med, säger Mehlin.

Fel attityd

Han tycker att de läckta provsvaren framför allt är ett tecken på fel attityd hos eleverna.

– De gör ju sig själva en otjänst.

Torsten Tenland är rektor på Vägga Gymnasieskola i Karlshamn och har under dagen varit i kontakt med lärarna som undervisar i matematik på skolan. Inte heller där har man fått några indikationer på att fusket nått eleverna.

– De har hittills inte sett något som tyder på det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fuskproven

Mer i ämnet