Bäddat för maktskiften

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli maktskiften både i Karlskrona och i Ronneby.

När kommunvalet i Karlskrona är färdigräknat har de rödgröna 37 mandat, ett mandat saknas för egen majoritet. Moderaterna och Folkpartiet backar medan Sverigedemokraterna ökar.

Alliansen tappar fem mandat och får 27 mandat. Sverigedemokraterna får elva mandat, en ökning med tre och nya Karlskropartiet blir utan mandat.

Valet i Blekinge 2014

Men trots att alliansen backar och är mindre än de rödgröna blocket ville kommunstyrelsens ordförande Camilla Brunsberg (M) i natt inte ge slaget förlorat.

– Vi måste smälta valresultatet innan jag kan säga något defintivt.

Läget är ungefär detsamma i Ronneby. Socialdemokraterna ökar och alliansen backar. Men de rödgröna partierna har i nuläget inte egen majoritet eftersom Sverigedemokraterna går framåt.

Socialdemokraternas gruppledare Malin Norfall utesluter inte samarbete över blockgränserna för undvika att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Blekinge 2014

Mer i ämnet