Skolbolag beviljas rekonstruktion

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsföretagen Karl-Oskar Utbildning och Gymnasieskolor i Syd med verksamhet i bland annat Ronneby och Karlshamn ska genomgå en företagsrekonstruktion. Det beslutet fattade Växjö tingsrätt på onsdagen.

Rekonstruktionsansökningarna lämnades in till Växjö tingsrätt tisdag eftermiddag. Av dom framgår att bolagen ”på grund av brist på likvida medel inte kan betala förfallna skulder” och sammanlagt 500 anställda och mer än 1300 elever berörs av rekonstruktionen.

Tingsrätten har också fattat beslut om rekonstruktion av bolaget Karl Oskar Service som bedriver restaurang- och konferensverksamhet.

Karl-Oskar utbildning AB

Personalen informerad

Enligt rektorn på Karl-Oskarskolan i Ronneby informerades all personal där under tisdagen.

– Det är klart att vi blev lite mer oroliga, säger rektor Danne Nordell till Blekingenytt. Det finns lärare som frågar mig om dom ska söka nytt jobb, men då svarar jag nej. Jag tycker att rekonstruktionsansökan är bra. Det kan skapa ett andningshål.

Danne Nordell säger att ägarföretaget haft likviditetsproblem en tid, men att detta inte inneburit några större besparingar för skolan i Ronneby.

– Men vi har fått tänka smartare när det gäller vikarier till exempel.

”Verksamheten påverkas inte”

De berörda skolorna finns förutom i Ronneby och Karlshamn i Ystad, Eslöv, Falkenberg, Falköping, Hässleholm, Kalmar, Ljungby, Växjö och Älmhult.

Bengt Eriksson, vd för Karl-Oskar Utbildnings AB, säger att både skolkoncernen och tingsrätten bedömer att det finns en tillräcklig livskraft för att fortsätta verksamheten.

– Anledningen att vi har hamnat i den här situationen är att vår verksamhet har vuxit väldigt snabbt och effekten av det har blivit att skulderna också har växt.

– Den dagliga verksamheten kommer inte påverkas av det som händer nu, säger Bengt Eriksson.

Företagsrekonstruktion

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för de företag som har ekonomiska problem men som på sikt har en möjlighet att överleva.

Företaget eller borgenären kan ansöka i domstol om rekonstruktion. I en företagsrekonstruktion kan fordringsägarna får avstå från en del av sina fordringar.

Under den tid företagsrekonstruktionen pågår får utmätning inte ske, med vissa undantag.

Källa: Kronofogden.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karl-Oskar utbildning AB

Mer i ämnet