Flygmuséum på Arlanda kan flyttas till Siljansnäs

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för flygmuséet på Arlanda är oviss då Trafikverket kräver att samlingen ska göras intressant för den breda allmänheten och inte vara för flygentusiaster.

Flygmuseet brukar kallas Arlandas bäst bevarade hemlighet – för trots att det ligger alldeles intill det stora SAS-hotellet så är det få som har varit där.

Till muséet hör ett 50-tal olika civila flygplan – runt 30 av dem finns i utställningshallen tillsammans med motorer och andra tillbehör. Samlingen beskriver en del av svensk flyghistoria som går tillbaka ända till flygets barndom för etthundra år sen.

Fredagsfönster

Men framtiden är oviss för Arlandasamlingarna som de kallas. Trafikverket som numera äger hela samlingen, vill att utställningarna ska göras intressanta inte bara för flygentusiaster utan även den breda allmänheten. Genom en pedgogiska uställning skulle man kunna få reda på vad det civilia flyget betytt för vårt land. Därför utreder Trafikverket nu fyra huvudalternativ – flytt till Siljansnäs i Dalarna, flytt till Skavsta Nyköping, att Arlandasamlingarna blir kvar på Arlanda eller – att alla planen stängs in i ett mörkt förråd och inte visas för någon längre.

Inom kort ska utredningen bli klar.

Siljansnäs har redan lyckats med bedriften att ta över Tekniska Muséets 100-årsutställningen av svenskt flyg efter själva jubiluemsåret 2010. Och att Sveriges enda så kallade airpark också ligger där är ytterligare ett argument för att museiverksamheten skulle kunna flytta till Dalarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsfönster

Mer i ämnet