Utvisningen blev dyr för skattebetalarna

Publicerad

Utvisningen av de fyra barn och deras psykiskt sjuka mamma kostade skattebetalarna en kvarts miljon kronor eftersom gränspolisen specialchartrade ett flygplan för transporten.

De senaste dagarna har SVT berättat om hur det gick till när fyra barn och deras psykisk sjuka mamma utvisades från Dalarna till Ryssland.

Nu kan Gävledala avslöja att utvisningen kostade skattebetalarna en kvarts miljon kronor, eftersom gränspolisen specialchartrade ett flygplan för transporten.

– De kom på morgonen klockan sex och sjuksjöterskorna sa till mig att polisen ska komma och hämta mig och skicka mig till Ingusjien, berättar mamman för Gävledala. Men hon kommer itne ihåg någonting från själva flygresan från Sverige.

Utvisningen började alltså med att polisen gjorde gryningsräder på Säters sjukhus och i de familjehem där barnen placerats eftersom mamman var för sjuk för att hand om dem och pappan som misshandlat dem satt i fängelse för det.

”Kaptenen kunde få avbryta”

På Dala Airport i Borlänge stod ett för ändåmålet inhyrt flygplan och väntade – det skulle ta familjen till Moskva. Inte mindre än sex poliser följde med för att bevaka den närmast apatiska mamman och hennes fyra barn, de två äldsta 12 och 14 år och de två minsta två och fyra. Trots den kraftiga polisbevakningen bedömde gränspolisens chef att det inte skulle gå att flyga med det vanliga reguljärflyget.

– I det här fallet kunde damen eller barnen börja skrika och då kommer kaptenen att avbryta resan för att inte de andra resenärerna ska ta illa vid sig, berättar Willie Aflarenko, chef på Gränspolisen Dalarna-Gävleborg.

Har kostat en miljard

Istället valde man att hyra in ett flygplan. Räkningen för det landade på 226.000 kronor, men allt gick inte som det var tänkt. Vädret i Moskva var för dåligt och det inhyrda flyget fick landa i Riga i Lettland. Under väntetiden löpte tidsfristen ut för det flygplanet som fick vända hem och när vädret väl bättrade sig i Moskva fick sällskapet med de sex poliserna och familjen ändå flyga reguljärt den sista biten. Sammanlagt slutade alltså notan för flygresorna på drygt en kvarts miljon kronor.

-Jag tycker att det är dyrt, men för att kunna verkställa och göra vårt jobb måste vi göra så här, säger Willie Aflarenko.

Migrationsverket är den myndighet som i slutänden får stå för kostnaderna för utvisningarna. Och totalkostnaderna har ökat rejält de senaste fem åren. Alla transporter, inklusive personalkostnader, har kostat skattebetalarna närmare en miljard kronor. Charterflygets andel i totalkostnaden är ungefär 20 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.