Foto: TT

En död och flera skadade efter attack i Halland

Uppdaterad
Publicerad

En person har avlidit och två personer har skadats allvarligt efter att en man attackerat flera personer i ett villaområde på Onsalahalvön i närheten av Kungsbacka. Mannen, som är i 40-årsåldern, har anhållits misstänkt för mord och flera fall av mordförsök.

Larmet kom till polisen strax före klockan 19 på kvällen. En man hade då attackerat flera personer med något form av tillhygge i tre olika hus på Onsalahalvön i närheten av Kungsbacka.

En man i 40-årsåldern avled av sina skador och två personer befinner sig på sjukhus.

Granndådet i Onsala

– De är allvarligt skadade, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid Hallandspolisen till SVT Nyheter.

De två personer som fått föras till sjukhus är en kvinna i 30-årsåldern och en man i 35-årsåldern, uppger Sahlgrenska sjukhuset. Kvinnan har livshotande skador och mannen är allvarligt skadad.

Mannen gick till angrepp under en middag

Mannen högg ihjäl sitt första offer under en middag med bekanta, enligt polisen. Sedan stack han ner en man och en kvinna i en annan villa i området innan han greps kort därefter i ett tredje hus. De tre husen är nu avspärrade.

– Två hus är avspärrade på grund av att de är brottsplatser. Mannen dödades i det ena, två personer skadades i det andra och i det tredje huset har gärningsmannen gripits, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman till SVT Nyheter Halland.

Allt hände under en halvtimme

Polisen berättar att den misstänkte mannen bor i området och var på middag med den nu döde mannen då han gick till attack.

– Den anhållna mannen och mannen som är dödad var bekanta med varandra och var på en privat bjudning tillsammans, säger Tommy Nyman och fortsätter:

– De andra två vet vi inte om de var bekanta med mannen eller inte men möjligen känner de varandra eftersom de bor i samma område.

Allt hände under en halvtimmesperiod.

– Han greps inom 30 minuter från att larmet kom.

Misstänks för mord

Mannen greps strax efter dåden och anhölls senare under natten. Enligt polisen gick gripandet lugnt till. Han misstänks nu för mord och två fall av försök till mord. Våldsmannen ska inte vara skadad och är inte känd av polisen sedan tidigare.

Motivet till dådet är fortfarande oklart. Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten ska en kniv ha använts, men det vill Ulla Brehm vid Hallandspolisen inte bekräfta.

– Det finns brottsverktyg som använts i sammanhanget. Men vi vill inte säga exakt vad som använts vid brotten.

Barn omhändertagna

Tekniker undersöker nu brottsplatsen, som ligger i ett villaområde, och polisen har satt upp avspärrningar kring de tre husen. Den misstänkte gärningsmannen liksom vittnen till angreppen ska höras under dagen.

Vad kan ni säga om motivet?

– Det är alldeles för tidigt att ha uppfattning om varför det här sker, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman.

Anhöriga och grannar har fått krisstöd från kommunen efter dådet. Barnen till den avlidna har tagits omhand av släktingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granndådet i Onsala

Mer i ämnet