Foto: SVT

Samlar röster åt avkragad präst

Uppdaterad
Publicerad

Den präst i Kungsbacka som avkragades efter sexuella trakasserier får nu stöd. En namninsamling och en stödgrupp på sociala medier med drygt 350 personer vill få honom tillbaka.

Prästen fråntogs sin yrkestitel i mitten av december förra året. Dels för att ha trakasserat och diskriminerat en kollega och dels för att ha inlett ett förhållande med en kvinna med missbruksproblem som sökt sig till honom.

Nu har fler än 350 personer gått med i den grupp som finns på Facebook, och som samlar namn för att visa den före detta prästen sitt stöd.

Kungsbackaprästen

”Läst i tidningar”

– Vi vill stödja honom i första hand. Vi vet inte vad som är sant eller falskt, men vi vill att han fortsätter som präst, säger initiativtagaren Giorgio Tassinari.

Har du läst Domkapitlets beslut?

– Nej jag har läst i tidningar om vad som har hänt, säger han.

Är det inte problematiskt att stödja någon när du inte har tagit del av beslutet och inte vet vad som har hänt?

– Det är inte problematiskt när jag skriver att vi stödjer honom, säger Giorgio Tassinari.

”Stödjer listan och prästen”

Marie Wadström, Kristdemokraternas 1:e vice ordförande i Kungsbacka och som också jobbar kyrkligt, är en annan person som öppet tar ställning för den avkragade prästen.

– Jag stödjer listan och prästen. Jag stödjer det att massa ideella vill stödja sin präst och säga att de älskar honom att att han betyder mycket för församlingen, säger hon.

Skadligt beteende

Domkapitlet slog i sitt beslut fast att prästens beteende varit omdömeslöst och skadligt och att han agerat på ett så pass klandervärt sätt att han brutit mot sina prästlöften.

Hur ser du på beslutet?

– Jag tycker att det är sorgligt. Men det får vi acceptera. Är det så, så är det så men jag tycker att det är ett orimligt stort straff för en förseelse, säger Marie Wadström (KD).

Vad är det som är orimligt?

– Det är ett väldigt hårt straff.

Om det är sant, är han lämplig som präst då?

– Jag tycker att det är otydligt. Jag tycker inte att det är så tydligt. Men om det är sant så är det inte bra, svarar hon.

Namnlistan till överklagandenämnden

Prästen, som har avböjt att medverka i inslaget, har överklagat beslutet och slutgiltigt besked från överklagandenämnden väntas komma i mars. Han har erkänt att han har haft en relation med kvinnan som sökte sig till honom för själavård, men nekar helt till anklagelserna om sexuella trakasserier. Hans förhoppning är att han ska få en mildare påföljd.

Namnlistan ska lämnas över till överklagandenämnden och Giorgio Tassinaris förhoppning är att de ska titta på listan innan de fattar ett slutgiltigt beslut.

– Jag bara hoppas att de kan åtminstone läsa den och tycka något om den. Men jag har ingen aning om vilka chanser som finns. Jag hoppas att de dömer efter fakta, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungsbackaprästen

Mer i ämnet