Fastighetsägaren: ”Jag vill inte döda råttorna”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som äger den råttinvaderade hyresfastigheten i Helsingborg säger att han inte vill döda råttorna – och att det är därför han inte ringer Anticimex.

en 60-åriga man som äger huset på på Hövitsmansgatan i Helsingborg har pågående tvister med räddningstjänsten och stadsbyggnadsförvaltningen. Miljöförvaltningen har i över ett år utan framgång försökt att få mannen att ordna med sophämtning och ärendet gått vidare till mark- och miljödomstolen.

SVT Helsingborg träffar honom inne i huset. Han vill inte ställa upp på en filmad intervju men berättar ändå sin version.

Råtthuset i Helsingborg

– Jag vet inte hur råttorna har kommit hit, säger han.

På frågan vad han gör åt råttorna, svarar han:

– Jag tänker inte döda dem. Det är därför jag inte ringer Anticimex – de har bara en metod för att få bort råttorna och det är att döda dem.

Han berättar hur han istället planerar att fånga in råttorna i burar och släppa ut dem i skogen. Men hur lång tid det kan ta vet han inte.

Förbud för verksamheten

Vad gäller räddningstjänstens tillsyn som gjordes i december menar han att han är tacksam för att fel och brister uppmärksammades. Men det är definitionen av vad fastigheten används till som han är oenig.

– De säger att det är ett vandrarhem det här, men det är det inte.

Vad är det?

– Ett gemensamhetsboende.

Inne i fastigheten bor det drygt 20 personer. Vissa delar rum.

Räddningstjänsten har satt förbud för din verksamhet, men det bor fortfarande personer här.

– Vad ska jag göra, slänga ut dem på gatan? Hade det varit en riktig fara för folks liv hade räddningstjänsten tagit ut dem alla och stängt ner här, svarar han.

Tagit över efter sin far

Den 60-åriga mannen har tagit över fastigheten efter sin far, som enligt mannen bedrev hotellverksamhet.

Enligt detaljplanen är det nio lägenheter i den här fastigheten, och den är inte gjord för den här typen av verksamhet. Hur ser du på det?

– Jag har inte ändrat något alls här.

Mannen visar runt i byggnaden och berättar hur man med egna händer har byggt om för att möta räddningstjänstens brandskyddskrav.

Se grannarnas film från råttinvasionen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råtthuset i Helsingborg

Mer i ämnet