Foto: SVT

Cellprovsskandalen: IVO fortsatt kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Både Jämtlands och Västerbottens landsting får nu bakläxa på lex Maria-utredningen angående de felklassificerade cellproverna vid Östersunds sjukhus.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kräver att utredningen kompletteras med flera uppgifter. Bland annat menar IVO att det saknas uppgifter om vilka åtgärder Jämtlands läns landsting själv gjort för att se till så att inte liknande händelser sker igen. Till exempel saknas riskbedömningar. Det var 2012 som skandalen med de felanalyserade cellproverna började rullas upp.

Ska kompletteras snarast

Det är både Jämtlands landsting och Västerbottens landsting som har fått bakläxa, och det har nu en månad på sig att komplettera utredningarna kring de felaktiga cellproven.

Cellprover feltolkades – kvinna dog 2016

Det handlar bland annat om att Inspektionen för vård av omsorg, IVO, som granskar ärendet vill veta vilken riskbedömning som gjorts för att förhindra att liknande händelser inte ska hända igen.

125 felaktiga fall

IVO vill också ha en mer detaljerad konsekvensanalys och ta del av provsvar och dokumentation när det gäller de 125 fall där kvinnor fick felaktiga besked angående cellförändringar.

– Vår ambition har från första början varit att göra allt rätt och utreda det här på bästa sätt. Vi ska nu komplettera utredningen med det som begärs. Vi har gjort en mängd förbättringar kring våra rutiner sedan det här hände, säger Jens Boman, verksamhetschef för Laboratoriemedicin, Västerbotten.

IVO kräver att landstingen kompletterar sina lex Maria-utredningar senast den 24 november.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cellprover feltolkades – kvinna dog 2016

Mer i ämnet