Foto: SVT

Häkte på gång till Östersund

Uppdaterad
Publicerad

I början av november kommer Kriminalvården med ett så kallat inriktningsbeslut och allt pekar mot att Jämtland nu får ett permanent häkte. Men däremot kommer det inte på långa vägar bli lika stort som polis och åklagare hoppats på.

Turerna kring ett häkte i Östersund har varit många och långa. Fram till 1995 fanns ett häkte i Östersund men så lades det ner. Först 2006 irättades ett provisoriskt häkte med 18 platser. Tanken var att det senare skulle ersättas av ett häktei det planerade fängelset på Verksmon, utanför Östersund. Men något fängelse blev det om bekant inte och därmed inget häkte heller.

Sedan dess har polis och åklagare fått sätta frihetsberövade människor i polisens arrester och fylleceller. Och de platserna har inte alltid räckt. Istället har häktade fått fraktas runt till andra häkten runt om i Sverige vilket varit både tidskrävande och kostsamt.

– Jag har inte siffrorna framför mig men det handlar ju om miljontals kronor, säger länspolismästare Stephen Jerand.

I somras skrev tingsrätten, åklgaremyndigheten och polisen ett gemensamt brev till Kriminalvården där de åter igen stötte på om ett permanent häkte. Önskemålet var att det skulle innehålla 25 platser eftersom de ofta hade långt fler än tio häktade samtidigt. Och nu har positiv respons kommit. Kriminalvården har begärt in ytterligare uppgifter och den 3 november kommer Generaldirektören att komma med ett beslut.

– Vi ser över flera förslag, säger Kriminalvårdens regionchef Per-Eric Gustavsson.

Förslagen handlar i realiteten om att avveckla eller permanenta där allt alltså pekar mot det sistnämnda. Men att det isåfall skulle bli så många som 25 platser har Per-Eric Gustavsson svårt att se.

– I det förslag som finns handlar det om 10 platser, säger han.

Kriminalvårdens förslag grundar sig på beräkningar på hur många häktade man har i genomsnitt. Samtidigt finns idén om att lägga häktet intill polishuset. På så sätt kan Kriminalvården fortsätta ha ansvar för arrester och fylleceller som redan finns i polishuset.

– Tillsammans blir det då 26 celler, säger Per-Eric Gustavsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.