Meråkerbanan elektrifieras

Uppdaterad
Publicerad

Nu äntligen verkar det bli av, elektrifieringen av Meråkerbanan. Under tisdagen presenterade Norges kommunikationsminister nyheten vid ett möte i Vaernes. 800 miljoner norska kronor satsas på elektrifieringen.

I många, många år, har frågan om en elektrifiering av den norska järnvägen mellan Storlien och Hell, varit uppe för diskussion. Företrädare från länet har arbetat med att försöka förmå den norska regeringen att satsa pengar på den sträcka som saknar elektricitet.

I dag måste tågen mellan Trondheim och Östersund byta lok i Storlien, vilket försvårar både persontrafik och godstrafik.

Enligt den norska kommunikationsministern Marit Arnstad så kommer regeringen att satsa närmare 4 miljarder norska kronor på att elektrifiera både Meråkerbanan och Trönderbanan.  800 miljoner norska kronor går till Meråkerbanan, vilket sägs vara mer än tillräckligt för att få projektet i hamn.

Arbetet med elektrifieringen ska påbörjas inom de närmaste åren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.