Foto: Johannes Tolf/SVT

Husen blev olagliga igen

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan husen i centrala Mullsjö planerades har de kantats av upphävda bygglov och detaljplaner som inte stämt.

Redan när husen började byggas upphävde länsstyrelsen bygglovet eftersom det bryter mot detaljplanen och politiker och allmänhet hade skilda åsikter om husen.

Flyttade in

Mullsjö kommun ändrade då detaljplanen och husen färdigställdes och hyresgästerna flyttade in.

Men nu har Mark- och miljööverdomstolen har upphävt ändringen i detaljplanen. Anledningen är att en av de inblandade  i ändringen av detaljplanen var jävig.

Utan möjlighet att överklaga

Det handlar om dåvarande ordförande i Mullsjö byggnadsnämnd som samtidigt var styrelsesuppleant i Mullsjö bostäder.

Mark- och miljööverdomstolen menar därför att ändringen av detaljplanen inte skedde i laga ordning och den rivs upp utan möjlighet att överklaga.

De tre husen som redan är bebodda är alltså olagliga eftersom husen strider mot den gamla detaljplanen som nu gäller.

– Det här är ju tråkigt, men det påverkar inget i nuläget, säger Matias Benér, VD för Mullsjö bostäder som äger husen. Ingen behöver oroa sig för att husen skulle behöva rivas, det finns inte på kartan, menar han. Ingen tjänar på sådan kapitalförstöring.

Byggnadsnämnden i Mullsjö har ännu inte hunnit diskutera hur de ska lösa situationen, men nämndordförande Pernilla Jovanovic (S) tror att nämnden ska hinna samlas nästa vecka.

– Vi hoppas kunna nå en lösning som passar alla inblandade, säger hon till SVT Nyheter Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.