Uppmanar till dubbfritt – lever inte som man lär

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av kommunens egna bilar har dubbdäck trots att bilister uppmanas att köra dubbfritt i centrala Jönköping.

Jönköpings kommun har i veckan belönat bilister med godis som kör med dubbfria vinterdäck i centrala stan. Men kommunen lever inte riktigt som de lär. Av kommunens egen bilpark kör två tredjedelar med dubbdäck.

Häslofarligt

Dubbdäcken river upp partiklar som kan vara hälsofarliga om de andas in. Värst har det i Jönköping varit på Barnarpsgatan även om mätningar visar att luften har blivit bättre där på senare år. Varje år under december månad sedan 2008 har kommunen räknat hur stor andel av bilarna i Jönköping som kör dubbfritt.

Den senaste mätningen visade att ungefär 40 procent av bilisterna i Jönköping kör med dubbfria vinterdäck. Denna vecka har bilister som kör dubbfritt i centrum belönats med en glatt meddelande och en godispåse.

När det gäller Jönköpings kommuns egen bilpark så är det dock dubbdäcken som dominerar. Cirka två tredjedelar av bilarna har dubbdäck enligt uppgifter från tekniska kontoret.

– Vi försöker använda dubbfritt så mycket det går. Men till exempel inom hemtjänsten måste vi ta oss fram till brukarna och då måste vi ha dubbdäck. På bilarna som kör mest i centrala stan försöker vi ha dubbfria däck, säger Klas Håkansson, verksamhetschef på teknisk service.

Kuperad kommun

Han förklarar att det också är en arbetsmiljöaspekt som de måste ta hänsyn till där personalen måste kunna ta sig fram i olika väglag på ett säkert sätt. Ett annat problem är att Jönköpings kommun är väldigt kuperat och är vägarna isiga blir det svårt med framkomligheten om inte bilarna har dubbdäck.

Totalt har kommunen runt 700 bilar som väger under 3,5 ton. En tredjedel av dessa körs alltså med dubbfria däck. När det gäller kommunens tunga fordon kör de flesta dubbfritt.

– Det är några lastbilar som har dubbdäck och sedan har vi förstås dubbdäck på räddningstjänstens fordon, säger Klas Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.