Cecilia Ljungqvist, ordförande Kommunal Sydväst, har lämnat skandalbolaget Lyran. Foto: Philip Naskret/SVT

Lokal fackordförande får lämna bolagsstyrelse

Uppdaterad
Publicerad

När fackföreningen Kommunal nyligen valde ny styrelse för det skandalomsusade eventbolaget Lyran fick hela den gamla styrelsen lämna. En av dem som tvingades bort är Cecilia Ljungqvist, ordförande för Kommunal Sydväst.

Kommunal bytte ut hela den gamla bolagsstyrelsen för Lyran på en extrainsatt stämma. I den nya styrelsen ingår istället bland annat fackföreningens kommunikationschef Karin Hagman och Per Holmström, första vice ordförande i Kommunal, enligt Kommunalarbetaren.

– Det är ägaren som bestämmer hur styrelsen ska se ut. Med bakgrund av det som inträffade genomfördes flera åtgärder och att byta ut styrelsen är en naturlig konsekvens, säger Johan Hessius, advokat och ny styrelseordförande, till SVT Nyheter Jönköping.

En som fick lämna bolagsstyrelsen är Cecilia Ljungqvist från Jönköping. Hon blev invald i höstas och är även ordförande för fackföreningens sydvästra distrikt, där Jönköpings och Hallands län ingår.

Ljungqvist var även med på den uppmärksammade resan till London. Hon har efteråt sagt att hon själv reagerade, men tyvärr inte sa stopp och gick därifrån.

”Inte borttvingad”

Men även om hela styrelsen nu bytts ut, så vill Cecilia Ljungqvist själv inte se det som att hon blivit borttvingad. SVT Nyheter Jönköping sökte Ljungqvist upprepade gånger under söndagen utan resultat, men i ett mejl sent på kvällen skriver hon:

”Innan Kommunals åtgärdsplan togs fram, var min ambition att sitta kvar i styrelsen för Lyran och rätta till de felaktigheter som funnits. Det uttalade jag mig också om i media då.

Men därefter togs Kommunals åtgärdsplan fram. I åtgärdsplanen framgick att en av Lyranstyrelsens huvuduppgifter var att avveckla engagemanget i Metropol Palais.

Det är en uppgift som jag inte har någon tidigare erfarenhet av och för mig var det tydligt att den uppgiften krävde en annan slags kompetens än den jag kunde erbjuda. Genom Lyrans styrelses nya inriktning på engagemangsavveckling, var det därför inte längre aktuellt att jag skulle fortsätta mitt uppdrag i Lyrans styrelse.”

Gått på lyxkrogar

Det var Aftonbladet som i mitten av januari avslöjade att Lyrans styrelse i samband med resan gått på lyxkrogar och bott på dyra hotell för medlemmarnas pengar.

Efter avslöjandet avgick först Anders Bergström, Kommunals kassör och tredje vice ordförande, och sedan meddelade även fackföreningens ordförande Annelie Nordström att hon också avgår efter kongressen i maj.  

Fundera på framtida roll

Cecilia Ljungqvist sitter även med i fackföreningens förbundsstyrelse. På kongressen i maj kommer förbundsstyrelsens framtid avgöras.

 Hon uppgav för SVT Nyheter Jönköping i januari att hon skulle fundera på sin framtida roll i Kommunal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.