–Idag mår jag mycket bättre. Jag ångrar att jag struntade i skolan, säger Isac. Foto: Linda Mathillas/SVT

Han skolkade sig igenom högstadiet

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla kommuner i Jönköpings län har elever som betecknas som hemmasittare, det vill säga barn som av olika skäl inte går i skolan. 16-åriga Isac från Jönköpings län skolkade sig igenom nästan hela högstadiet och beskriver skoltiden som en mardröm.

– Jag har haft problem med skolan hela livet. Jag har läs- och skrivsvårigheter och när jag inte förstår orkar jag inte hänga med. Det blir att jag halkar efter och skiter i skolan, berättar Isac.

Problemen började i årskurs sju på högstadiet. Han fick allt svårare att hänga med på lektionerna och halkade efter mer och mer. Till slut orkade han inte gå dit överhuvudtaget. Istället flydde han till dataspelsvärlden och många gånger blev det sena kvällar med fel umgänge.

– Jag hade en del kompisar som inte alls gick i skolan och då hängde jag med dem. Ibland var jag bara hemma, säger Isac.

Ofta frånvaroanmälde han sig själv. Han säger att hans föräldrar många gånger inte visste om att han inte var i skolan.

Många faktorer bakom

En enkät som SVT Nyheter Jönköping gjort visar att nästan alla kommuner i Jönköpings län har några elever som inte går i skolan. Antalet varierar mellan någon enstaka till en handfull. Orsakerna är många. Allt från bristande motivation och prestationskrav till psykisk ohälsa och trassliga hemförhållanden. Isac menar att han hade behövt mer hjälp för att bli motiverad.

– Då hade jag nog inte sett några problem med att gå till skolan. Innan fick jag nästan ingen hjälp. Jag var med extralärare någon gång ibland. Nu är det mycket bättre för jag går i en mindre klass där alla är i samma situation, berättar han.

Framtidsdrömmar

Nu går Isac ett introduktionsprogram på gymnasiet för att få upp sina betyg och kunna läsa vidare. För första gången på flera år trivs han i skolan igen. Men vägen dit har gått via socialen och två olika ungdomshem där han tvingats in i skolans värld.

Nu drömmer han om att bli snickare eller lastbilschaufför.

– I dag mår jag mycket bättre. Jag ångrar att jag struntade i skolan, säger han.

Då hade jag inte behövt gå ett extra år och hade varit klar med skolan snabbare och kunnat börja jobba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.