Sune Lantz sitter kvar som ordförande i J-Södra. Lars-Åke Lagrell svarade med att avgå som ledamot.

Sune Lantz omvald: ”Nu måste vi se framåt”

Uppdaterad
Publicerad

Sune Lantz blev omvald till ordförandeposten i Jönköping Södra. Samtidigt meddelar Lars-Åke Lagrell att han lämnar styrelsen.

Redan inför J-Södras årsmöte var det bäddat för dramatik. Frågan vem som ska leda klubben in i Allsvenskan nästa säsong har varit infekterad och lett till att det inte fanns någon given kandidat till ordförandeposten. När det blev dags för val av ordförande stod det klart att det stod mellan sittande Sune Lantz, som varit kraftigt ifrågasatt, och Tommy Henriksson, adjungerad sekreterare i föreningen. Tommy Henriksson fördes fram som kandidat under årsmötet av Hasse Lindbom. Själva omröstningen skedde slutet.

”Jobba för framtiden”

Efter ungefär en kvarts rösträkning konstaterade årsmötet att Sune Lantz får förnyat förtroende som ordförande.  Han vann med 103 röster mot 95 röster på Tommy Henriksson.

Ordförandestriden i J-Södra

–Det är skönt att detta äntligen kommit på plats hur det ska bli i framtiden. För nu måste föreningen samla sig och jobba för framtiden, sa han efter mötet.

–Det visade sig ju ganska tidigt att speciellt de äldre och mer rutinerade medlemmarna i klubben ville att jag skulle kvarstå, så då valde jag att ställa upp för deras skull, och för föreningens.

Du har ju blivit starkt ifrågasatt som ordförande, hur känns det?

–Det går ju inte göra så mycket mer än vara lyhörd och lyssna på de åsikter och tankar som kommer. Men nu måste vi se framåt och ena föreningen och jobba mot Allsvenskan.

Lämnar i protest

Förutom Sune Lantz omvaldes även Joakim Breidmer och Henrik Landén. Niclas Hellberg valdes in som ny styrelsemedlem. I samband med detta meddelade Lars-Åke Lagrell att han lämnar styrelsen:

–Det räcker nu för mig. När man är engagerad i styrelsearbete ska man ha glädje av det. Och det har jag inte haft det senaste året, säger Lars-Åke Lagrell.

Framförallt är han kritisk till hur Sune Lantz och vice ordförande Niclas Ekblad bristande ledarskapsförmåga, men även hur de agerat i arenafrågan och i dialogen med Jönköpings kommun.

–Jag önskar Jimmy Thelin och spelartruppen all lycka. J-Södras framgångar är helt deras förtjänst.

Vad tycker du om att Sune Lantz fått förnyat förtroende som ordförande?

–Du kan ju fråga valberedningen vad de hade fått för synpunkter om Sune Lantz från ledare i klubben. Nu räddades han ju av sponsorer och överåriga klubbmedlemmar. Och det är klart, nu kan det gänget ställa upp och jobba.

Vem som ersätter Lars-Åke Lagrell i styrelsen är inte klart.

Många turer

Inför årsmötet var det rejält turbulent i föreningen. När det stod klart att J-Södra skulle spela i Allsvenskan nästa säsong ville klubben se ett förnyat ledarskap, och valberedningen valde då att inte ta med sittande ordförande Sune Lantz som en tänkbar kandidat till att leda klubben nästa säsong. Istället förde man fram bankmannen Fredrik Jutnäs som kandidat:

–Valberedningen har gjort den bedömningen att det är till gagn för föreningen med en förändring, sa Bertil Johansson ordförande i valberedningen efter beskedet.

Vad är det för splittringar som varit i föreningen?

–Jag vill inte gå in på det i detalj men det har ju inte varit till gagn för föreningen.

Sune Lantz reagerade då kraftigt på valberedningens beslut om att han inte skulle få förnyat förtroende:

–Jag förstår inte hur man kan göra så. Det har ju varit ett så framgångsrikt år och vi har nått Allsvenskan. Det är ju helt obegripligt att man tar bort ledningen för föreningen, sa Sune Lantz då till SVT Nyheter Jönköping.

Protest från sponsorer

Efter detta valde 19 av klubbens sponsorer att avbryta sitt samarbete med J-Södra, i protest mot hur Sune Lantz behandlats av valberedningen. Splittringen inom klubben blev därmed ännu tydligare. Bara några dagar senare meddelade Fredrik Jutnäs att han drog sig ur, och inte längre tänkte kandidera till ordförandeposten.

Sune Lantz är glad att den här turbulenta perioden i klubben nu är över och hoppas komma igång med arbetet att förbereda klubben för Allsvenskan:

–Vi har ju en mängd olika frågor där vi tyvärr tappat tempo. Vi har tappat en månad och har fyra månader kvar, men vi får ju jobba hårt med de uppgifter som ska göras helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ordförandestriden i J-Södra

Mer i ämnet