Johan Lindbom. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Johan Lindbom blir ny tränare i HV71

Uppdaterad
Publicerad

Guldhjälten från 1995, Johan Lindbom, blir ny huvudtränare i HV71. Se hans guldmål i inslaget.

Johan Lindbom är kanske mest känd för sitt avgörande mål i finalen mot Brynäs när HV71 tog SM-guld 1995. I fyra år har han varit tränare i HC Dalen i division ett och i maj i år tog han över som juniortränare för HV71:s J20-lag, men nu gör han alltså ytterligare ett kliv.

– Det var en snabb resa, men det känns förträffligt för tillfället, säger Johan Lindbom till SVT Nyheter Jönköping.

Vad tänker du om att du inte har någon erfarenhet av att träna på den här nivån?

– Någon gång ska vara första gången, jag har ju ägnat hela livet åt hockey och jag känner mig bekväm med hockeyn. Det är andra delar i SHL med bevakningen runt omkring som jag måst lära mig att hantera, säger han.

Hur ska du bringa ordning efter den turbulens som varit?

– Jag har ej varit involverad i det som varit och vill se framåt. Jag vill komma tillbaka till det som HV71 står för för mig. Ett väl sammansvetsat gäng där vi tillsammans bygger något riktigt bra, säger Lindbom.

Stark kandidat

Enligt sportchefen Johan Hult har han varit en stark kandidat hela tiden.

– Han är precis den ledartyp vi söker och därför känns det extra roligt att han redan finns i vår organisation, säger Johan Hult.

– Jättekul att Johan ville ta den här utmaningen, tillägger Johan Davidsson, assisterande sportchef.

Men en del experter säger att det är en nödlösning?

– Det stämmer inte. Johan har varit med i diskussionen länge. Vi har givetvis pratat med andra ledare och tränare. Men ju längre processen gick så kände vi att Johan var rätt man för oss, säger Davidsson.

Kontraktet med Johan Lindbom gäller i tre år.

Fortfarande saknas assisterande tränare

Det är däremot inte klart vilka som blir Lindboms assisterande tränare, tillsammans med målvaktstränaren William Rahm. Men sportchefen Johan Hult ser ljust på en lösning.

– Vi har ett antal personer som vi för en dialog med och jag tror att vi går i mål med frågan ganska snart, säger Johan Hult i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till Jönköpings Posten handlar det om SVT-kommentatorn Patrik Ross och J-20 tränaren Johan Åkerman som blir assisterande tränare, men enligt Sportbladet vill inte Linköping släppa Åkerman.

– HV71 frågade om jag ville bli assisterande och det lät intressant. Men jag har ett gällande kontrakt och Linköping vill inte bryta det, säger Johan Åkerman till Sportbladet.

OM JOHAN LINDBOM

Han är född den 8 juli 1971 i Alvesta. Han har spelat i klubbar som Alvesta SK, Tyringe SoSS, Troja-Ljungby, HV71, New York Rangers och Hartford Wolf Pack.

1995 var han med och tog HV71:s första SM-guld. Han blev känd för sitt avgörande mål i finalen mot Brynäs. 

Han har också ett VM-silver från 1997. Han har varit tränare för HV71 Prolympia, HC Dalen J20, TV-pucken Småland, HC Dalen och i maj tog han över HV71:S J20 lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.