Många stoppas för spritsmuggling i länet

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpingspolisen stoppar många spritsmugglare längst med E4:an. Men de har svårt att hinna kontrollera alla misstänkta fordon.

Enligt Tommy Elg, trafikpolis, är införseln av sprit till Sverige omfattande. Smugglarna kör ofta spriten i mindre lastbilar.

– Många gånger är de ganska rejält överlastade och vi ser att det här inte kan vara för privat bruk, säger Tommy Elg.

Det förekommer även beställningstrafik via bussresor där passagerare köper in stora mängder sprit.

– Det är helt omöjligt för en privatperson att konsumera de volymer som kommer in. Förmodligen ska det överlåtas på något sätt, säger Elg.

Hur stort är problemet i länet?

– Själva överlåtelsebiten vågar jag inte svara på, men vi ser trafiken. Vi behöver inte stå länge utmed vägen för att plocka in ett fordon som är rejält lastat med alkohol, säger han.

”Betydligt bättre”

Innan samarbetade Jönköpingspolisen regelbundet med Tullverket i Göteborg, men enligt Tommy Elg har den samverkan inte varit lika vanlig de senaste två åren.

– De har betydligt bättre möjligheter att göra sina punktskattekontroller av fordon. Vi kan inte pyssla med den biten på samma sätt, säger han.

Istället tittar polisen på fordonens skick och hur mycket last de har.

– Sedan får de lasta av sin överlast, säger Tommy Elg. 

Tullverket uppger till SVT Nyheter Väst att de gör punktinsatser mot spritsmugglarna, men att även de har svårt att hinna med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.