Foto: SVT

Studenter ringer dagligen om boendefrågor

Uppdaterad
Publicerad

Studentkåren i Jönköping ser helst att studenterna ska kunna bo i Jönköping om de vill för att kunna ta del av det sociala studentlivet och inte hamna utanför.

Flera kommuner i Jönköpings län erbjuder studentpendlare resebidrag om de väljer att bo kvar i kommunen trotts att det studerar på annan ort. Kraven som ställs är att studenten ska vara folkbokförd i kommunen, att resan sker kollektivt och att studenten klarar av sina studier.

På studentkåren i Jönköping ringer och mailar blivande studenter dagligen för att få hjälp med sin boendefråga. Att kommunerna använder boendebristen som ett sätt att få studenter att stanna i kommunen är till viss del positivt.

– Vi ser ju helst att studenterna ska få bo i Jönköping för att ta del av studentlivet. Men vi uppskattar att kommunerna underlättar i studenternas bostadssituation, säger Simon Ekelin, ordföranden i Jönköpings studentkår.

Studenter hör av sig dagligen säger ni vad gör ni för att hjälpa till?

– Vi hänvisar studenterna till de hemsidor som finns och även till vår egen sajt där vi annonserar ut en del. Vi uppmanar också privatpersoner att hör av sig om de har rum som de kan tänka sig hyra ut, säger Simon Ekelin.

– Vår absoluta strävan är att ingen ska behöva säga nej till sin plats på grund av boendefrågan. Vi anser ju att situationen inte är optimal för studenterna som söker boende i Jönköpings kommun, säger Simon Ekelin, ordföranden i Jönköpings studentkår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.