Kritik kring flyktingboende tillbakavisas

Uppdaterad
Publicerad

Drogmissbruk, hot, våld och barn som far illa. Inspektionen för vård om omsorg, IVO, utreder flera anmälningar om förhållandena vid ett av hemmen för ensamkommande flyktingbarn i Härnösand.

Kritiken som förs fram tillbakavisas nu av den ansvariga chefen.

Det senaste året har varit turbulent på ett av hemmen för ensamkommande flyktingbarn i Härnösand. Det har varit våld, hot och droger på boendet och personal på hemmet  – och närliggande boenden – har lagit larm till sina chefer, men utan att få gehör, anser de. Därför har nu anmälningar gjorts till inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Ensamkommande flyktingbarn i Västernorrland

Bor själva utan stöd

Det handlar om bland annat om två tonårspojkar som vistades på hemmet, som både brottas med svårare psykisk problematik, varav den ene också använder droger. Båda skulle behöva vård på behandlingshem, men istället har ansvariga chefer valt att flytta dem till egna lägenheter, där de nu bor ensamma utan stöd på nätter och söndagar. Det framgår av anmälningarna till IVO.

”Jobbar med stödinsatser”

Men den beskrivningen av de faktiska förhållandena tillbakavisas nu av den ansvariga chefen, Lisbet Sander, verksamhetschef för individ-och familjeomsorgen i Härnösand:

– Den bilden stämmer inte. Socialtjänsten jobbar ju inte så att vi stoppar in ungdomar ensamma i lägenheter och låser dörren och går därifrån utan självklart jobbar vi med stödinsatser, och är det någon som då tror att vi gör så är dom välkomna att ta kontakt med mig och diskutera den saken.

Psykisk problematik

I vissa fall kan den bästa lösningen för ungdomar vara att få bo i egna lägenheter ensamma, även om de är minderåriga, med behov av stöd för psykiska problem.

– Men vid svårare psykisk problematik skulle man inte sätta en sådan ungdom ensam i en lägenhet, självklart inte, men man kan ha psykisk ohälsa och då kan ett boende i egen lägenhet för där kan man ju få stöd ändå.

I ett halvår

Frågan är då om pojkarna får det stöd de behöver för att bo ensamma? Den 16-årige pojken som bott i egen lägenhet i ett halvår, har i snart fem månader, saknat den personliga assistent, som var förutsättningen för hans boende i egen lägenhet, berättar hans gode man.

– Jag inte uttala om mig om ett speciellt ärende, men allting beror ju på vilken typ av överenskommelse man kommer fram till, hur man utformar stödet, och då kan se olika ut utifrån olika ungdomar, säger Lisbet Sander.

Och faktum kvarstår att pojkarna är lämnade åt sig själva på nätter och söndagar.

Behandlingshem istället

Av anmälningarna till IVO framgår att personalen tycker att pojkarna borde få vård på behandlingshem istället för bo ensamma.

– Jag vet att det finns dom synpunkter och då handlar det väldigt mycket om att man tycker att ungdomar ska tvångsomhändertas och flyttas till en annan institution, enkelt uttryckt. Vi jobbar inte på det viset. Vi jobbar tillsammans med ungdomen. Om man ska omhänderta någon mot den personens vilja och stoppa in honom på låst institution så måste man väga dom riskerna och vad man utsätter dom barnen för mot vad man kan hitta för andra typer av stödinsatser. Här kan man tycka olika, men till syvende och sist så är det ju den socialsekreterare som är ansvarig som gör de här bedömningarna och som kommer fram till någon form av beslut, säger Lisbet Sander.

Uppdatering av texten kommer under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande flyktingbarn i Västernorrland

Mer i ämnet