Arjeplog – en ”anorektisk” kommun

Uppdaterad
Publicerad

Brist på pengar, engagemang och politiker. Arjeplog står inför stora utmaningar den närmaste mandatperioden. Så här vill partierna i kommunfullmäktige lösa problemen. Här är del 1 i Nordnytts valreportage om kommunerna i Norrbotten.

Arjeplog är en kommun med galaktiska utmaningar, men med en anorektisk budget, enligt kommunalrådet Britta Flinkfeldt-Jansson (S).

Det råder stor brist på allt – till och med på politiker.

Val 2014 i Norrbotten

Under mandatperioden har 45 procent, eller nästan varannan politiker i Arjeplog hoppat av. Och eftersom allt färre engagerar sig i politiken så krymper kommunfullmäktiges församling efter årets val från 31 till 21 ledamöter.

Centerpartiet

Centerpartisten Lena Nilsson är en av avhopparna som nu bestämt sig för att komma tillbaka. Hon toppar partiets valsedel i Arjeplog och vill få kommunen att tänka nytt och annorlunda för att få resurserna att räcka till.

– Vi vill se privata lösningar inom äldreomsorgen och behålla skolan i Slagnäs. Det gäller att vända trenden och göra Arjeplog till en attraktiv kommun. Vi vill fortsätta med bredbandsutbyggnaden så att man kan bo och ha företag i hela kommunen, säger hon.

Socialdemokraterna

Kommunalrådet Britta Flinkfeldt-Jansson (S) menar att nedskärningarna och effektiviseringarna måste fortsätta även efter valet.

Hon vill koncentrera äldreomsorg och hemtjänst till ett hus i Arjeplog och samarbeta och dela på resurser i gymnasieskolan med ett antal kommuner i Västerbotten i ett skolförbund.

– Vi har inte anpassat oss till att en tredjedel av befolkningen försvunnit. Vi kan inte ha en äldreomsorg som ser ut som den gjorde när vi var 4 500 invånare. Vi är 3 000 invånare och då måste våra verksamheter se helt annorlunda ut.

– Dessutom måste vi samarbeta med andra kommuner för att kunna behålla gymnasieskolan på orten, säger kommunalrådet.

Miljöpartiet

Miljöpartiets förstanamn Rickard Hedman vill satsa på vård, skola och omsorg.

– Jag tror att det är nödvändigt att samarbeta med andra kommuner så att vi kan se till att gymnasieskolan fortfarande finns kvar på orten. Vi måste se över gamla synsätt för att hitta möjligheter, säger han.

Rickard Hedman är också orolig över det växande icke-engagemanget för politik.

– Det måste framförallt de större och mer etablerade partierna se över. Vad har man för strukturer? Vad är det som ligger bakom icke-engagemanget, funderar han.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiets oppositionsråd Elisabeth Bramfeldt  tror att en röd-grön vinst i riksdagsvalet skulle innebära en lättnad av Arjeplogs börda.

– Vi måste få en ny regering. Statsbidragen har varit frusna i så många år och små kommuner som Arjeplog är oerhört känsliga för sånt, säger hon.

Elisabeth Bramfeldt saknar den politiska debatten om resurserna i Arjeplog.

– Vem ska ha och vem ska avstå från resurser? Vi vill inte spara mer inom skolan och vi vill höja lärarlönerna 2016 då det finns utrymme i budgeten, säger hon.

Folkpartiet

Folkpartiets gruppledare Alf Sundström menar att det egentligen bara finns ett sätt att vända trenden:

– Jobb! Det är arbetsspåret vi måste in på om Arjeplog ska överleva som egen kommun i framtiden, säger han och fortsätter:

– Vi inom Folkpartiet vill att Arjeplog ska bli en kommun som har ett så bra företagsklimat att det ska bli lika naturligt att starta företag som att vara anställd.

Röstfördelningen till fullmäktige

Vid valet 2010 röstade 76,82 procent av de röstberättigade i kommunen.

Flest röster fick SOCIALDEMOKRATERNA med 53,08 procent därefter;

CENTERPARTIET med 16,78 %

VÄNSTERPARTIET 12,71 %

FOLKPARTIET 10,73 %

MILJÖPARTIET 4,52 %

---------------------------------

MODERATERNA 0,92 %

KRISTDEMOKRATERNA 0,66%

ÖVRIGA 0,61 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Norrbotten

Mer i ämnet