Foto: Arkivbild

Hälften av skolorna i Kiruna hots av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Om Barn- och Utbildningsförvaltningens förslag på förändring av skolstrukturen går igenom kan hälften av Kiruna kommuns skolor läggas ned. Förslaget rör bland annat skolorna i Övre Soppero, Jukkasjärvi och Svappavaara, där många samiska barn går.

– Vi i politiken har ännu inte behandlat den här frågan. Den ska så snart som möjligt ut på remiss och då hoppas jag att så många som möjligt kommer med synpunkter på de här olika förslagen, säger Roger Suup (S) ordförande för Kultur- och utbildningsnämnden i Kiruna Kommun.

Bakgrunden till förslaget är den nationella lärarbristen, samt att kravet på lärarlegitimation gör att det blir svårt att hitta behöriga lärare. Små skolor ska därför läggas ned för att istället ingå i en större skola, för att på så sätt bredda kompetensen på skolorna. Detta gör att många av Sveriges kommuner, bland annat Kiruna, Luleå, Pajala och Gällivare kommun nu ser över sin skolstruktur, säger Roger Suup.

Kirunaskolor kan läggas ner

– Det här är främst ur elevens synvinkel, att vi vill tillförsäkra eleverna en bra kvalitet och undervisning av behöriga lärare, säger Roger Suup.

Men det här innebär ju att man kan vara tvungen att flytta på eleverna. Hur tror du att det kan påverka deras lärande?

 – Det är ju sådant här vi får titta på, när det här förslaget går ut på remiss. Vilka argument synpunkter, vilka kompletteringar och andra alternativ från de som är engagerade i skolfrågor. Det kan vara lärare, föräldrar och andra intressenter. Så vi kommer att vara väldigt tacksamma för alla synpunkter och idéer som kommer in, säger Roger Suup.

 Redan till hösten kan det bli verklighet.

– Ambitionen är att vi ska kunna fatta ett beslut och om tidsplanen håller, att det här kan börja gälla från hösten 2015, säger Roger Suup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kirunaskolor kan läggas ner

Mer i ämnet