Se våra kommunreportage

Uppdaterad
Publicerad

På 20 år har Arvidsjaur tappat 1400 invånare – ett tapp på 18 procent. Den stora valfrågan är kommunens överlevnad.

Inför valet besöker Nordnytt samtliga kommuner i Norrbotten. Idag har turen kommit till Arvidsjaur.  Där är den stora valfrågan, kommunens överlevnad. Hur får man unga att stanna kvar och komma tillbaka efter studier?

Så här svarar partierna på Nordnytts frågor:

Val 2014 i Norrbotten

Socialdemokraterna

– Allting bygger på sysselsättning, utbildning och bostäder. Men jag ser också att det är viktigt att man vidareutbildar sig och sen kommer tillbaka till Arvidsjaur. Vi ska satsa på att få fler arbetstillfällen och på det nya näringslivskontoret för att få mer företagande. Det säger kommunalrådet Lotta Åman, socialdemokraterna.

Vänsterpartiet

– Vi har jobbat intensivt med ungas delaktighet och vi har varit drivande för ungdomens hus. Vi är övertygande att delaktighet är viktigt för var man väljer att bo. Tittar man på barnperspektivet är Arvidsjaur en barnvänlig kommun men kan bli bättre. Vi vill att våra barn ska ha en barn utbildning och att man kan välja att komma tillbaka efter man fått bra utbildning och arbetslivserfarenhet.” Det säger Britt-Inger Hedman, vänsterpartiet i Arvidsjaur.

Centerpartiet

– Det vi ska vara duktiga på är att vara en attraktiv kommun där unga vill komma tillbaka. De ska ha en uppväxt och en miljö som gör att de någonstans i livet kommer de fram till att de vill tillbaka till sina rötter. Från Centerpartiet har vi sagt att vi vill ha ett näringslivsutskott som ska se till näringslivsfrågorna. Vi ska också vara duktiga på att stötta våra ideella krafter och se hela samhället som delaktiga. Vi politiker kan inte göra allt utan vi ska öppna dörrar och se till att hjälpa människor att utvecklas. Det säger Bjarne Hald, centerpartiet i Arvidsjaur

Folkpartiet

– Unga får gärna utbilda sig och lära sig saker runt om i världen men vi måste bädda för att de ska komma till vårt Arvidsjaur. Vi tror i grunden att det handlar om att stärka föreningslivet. Grunden är att bygga band mellan människor. Bland annat när det gäller integration och mellan generationer. Kommunen kan hjälpa till med marknadsföring och tjänstemän kan hjälpa föreningar mer än idag. Man kan tänka sig ett samverkansråd mellan kommunen och respektive förening. Skolan är självklart också viktig och vi vill tillsammans med lärare ta fram hur vi blir bästa skolkommunen. Det säger Johan Althén, folkpartiet.

Moderaterna

– Vår målsättning måste vara att rusta våra ungdomar redan i skolan så att de fullföljer sin gymnasieutbildning och att det antingen leder till yrkeskompetens eller vidare studier. Kommunens näringslivskontor kan bistå unga nyföretagare med råd om entreprenörskap, affärsmannaskap omvärldsorientering samt ordning och reda i företaget. Undersök möjligheten för yrkesintroduktionsanställningar som ger både utbildning och yrkeserfarenhet! Inte minst äldreomsorgen behöver nyrekrytera. Var inte rädd för att uppmuntra ungdomar att flytta för jobb och utveckling. Det säger Lars Ralph, moderaterna i Arvidsjaur.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Norrbotten

Mer i ämnet