Stadsflytten – den stora valfrågan i Kiruna

Publicerad

När avvecklingen av dagens stadskärna rycker närmare så stiger oron. I Kiruna handlar valet till stor del om att skapa förtroende inför stadsomvandlingen.

Efter år av förväntan och otålighet kan man ana en växande oro i kommunen, något som som konstnären Agneta Andersson ger uttryck för i sin konst. Hon behöver bara titta ut genom ateljéfönstret för att hitta motiven.

– Jag har ju själv bearbetat min egen frustration över att vår fina stad ska suddas bort, och som man har varit väldigt stolt över och långt ner i hjärtat känt att det är något unikt, säger hon.

Val 2014 i Norrbotten

Men ska det bli något annat än fasaderna, de endimensionella kulisserna, som Agneta Andersson fångar i sina kolteckningar, som ska flytta med till nya Kiruna?

– Även om viljan finns för det i politiken så tror jag inte att vi kommer så nära som den första tanken var med Kiruna. Även om vi ritar fina hus så är uppbyggnaden på höjden som gör att vi har den unika utsikten mot fjällvärlden. Det är också en utsatthet som både är arbetsam och innehåller en tjusning, säger hon.

”Skapat oro”

Kommunvalet i Kiruna är därför till stor del en kamp om förtroendet.

Kommunledningens kanske argaste kritiker i frågan om stadsomvandlingen är centerpartisten Gunnar Selberg. Hans kritiker i sin tur säger att han spelar på Kirunabornas oro inför förändringarna.

– Visst, men den politik som man har bedrivit har ju skapat en oro i Kiruna. Vi försöker skapa en trygghet i och att Kirunaborna inte ska bli drabbade. Det handlar om konstruktiva förslag, säger Gunnar Selberg.

– Om inte vi känner trygghet tror jag inte att Kirunaborna heller gör det. Men det räcker inte. Vi måste ju också tala om varför. Men jag tycker att Kirunaborna kan känna sig trygga med stadsomvandlingen, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson(S).

”Hot mot Kiruna”

Det nya avtalet mellan Kiruna kommun och LKAB som anger villkoren för centrumetableringen är den stora vattendelaren i Kirunapolitiken.

På Nordnytts fråga om avtalet med LKAB ger tillräcklig trygghet för Kirunaborna svarar Centerpartiet, Kirunapartiet, Knegarkampanjen, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Norrbottens sjukvårdsparti nej. Folkpartiet svarar att det är tveksamt.

Moderaterna samt kommunledningen som består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Samelistan svarar däremot ja på frågan. 

Gunnar Selberg är framför allt kritisk till saker som inte finns med i avtalet, som till exempel villkoren för hyresgäster och privata fastighetsägare.

– De flesta Kirunaborna känner i grunden att vi inte ska ta några kostnader, vi ska inte behöva få dramatiskt höjda hyror. Folk ska inte tvingas lämna stan. Vi ska inte ens ha system som uppmuntrar till det. Vi måste försöka rädda det vi har och helst försöka växa vidare. I dag finns det starka hot mot Kiruna, säger han.

– Vi sitter ju och förhandlar om det som skattebetalarna äger och det tycker jag att vi har förhandlat bra. Men sedan har vi inte makt över de frågor som oroar folk mest, vad ska vi betala i hyra? Det allmännyttan har kommer vi att påverka så mycket vi bara kan för att hålla hyrorna låga, men vi kan inte diktera villkoren för privata hyresvärdar. Där kanske vi inte har kommunicerat det nog ordentligt, säger Kristina Zakrisson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Norrbotten

Mer i ämnet