Alina-Elina Dima tackar för hjälpen

Insamlade pengar överlämnades

Uppdaterad
Publicerad

EU-migranten Alina-Elena Dima som fick en stor räkning efter sin BB vistelse kunde idag betala hela räkningen kontant.

Alina-Elena Dima födde sitt barn i december ifjol. Nordnytt har tidigare berättat att barnet föddes i en bil och att mor och barn därefter tillbringade tre dagar på Sunderby sjukhus. Efteråt fick familjen en räkning på 32 681 kronor. En enorm summa för Alina-Elena och hennes man. En omöjlig summa för dem att betala.

Vill inte riva räkningen

Historien väckte stor uppmärksamhet och många människor har engagerat sig i den insamling som startad till förmån för familjen. Jenny Larsson, var en av initiativtagarna och lyckades tillsammans med en insamlingsgrupp få ihop hela summan som idag överlämnades till landstinget. Samtidigt pågick en manifestation utanför landstingshuset. 

EU-migranten Dima

– Naturligtvis vill Alina-Elena helst att pengarna som folk har skänkt ska gå till henne och hennes familj istället för till räkningen. Vi har ju hela tiden sagt att om räkningen skulle rivas kommer pengarna att gynna henne. Det är många människor som har uttryckt det också, att de helst vill att pengarna ska gå till henne, berättar Jenny Larsson.

Norrbottens läns landsting anser att de har följt SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting) riktlinjer i det här fallet. Landstinget har inga planer på att riva räkningen.

– Nej, det har vi inte. Det går till som med alla andra. Hon har fått den räkning för den vård som hon har fått. Och då blir det så här, säger Veronica Sundström, verksamhetsdirektör NLL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranten Dima

Mer i ämnet